Praha 5: Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká radní Lachnit

13.04.2017 16:17

Výsledky X. ročníku filmové soutěže Antifetfest 2017 na městské části Praha 5 byly v úterý vyhlášeny v Komunitním centru Prádelna. Zneužívání, drogy, šikana, pokřivené vztahy v rodině i ve společnosti, bezvýchodná životní situace... To jsou tradiční témata letos již desátého ročníku filmové soutěže Antifetfest 2017, kterou pořádá pražský magistrát ve spolupráci s městskými částmi.

Praha 5: Ve výsledku je dopad Antifetfestu coby prevence chování obrovský, říká radní Lachnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Lachnit

Soutěže se zúčastňují děti a mládež ve věku žáků základních a středních škol. Skupinky těchto amatérských filmařů vytváří krátká videa s výše zmiňovanou tematikou, která pak mohou sloužit jako pomůcka při prevenci rizikového chování. „Děti a mladí lidé se s negativními jevy a rizikovým chováním setkávají v běžném životě a mnohdy je jejich vnímání odlišné od dospělých. Uvědomění si závažnosti a patologičnosti určitého chování je jedním ze základních kroků při nastavování vlastního hodnotového žebříčku. Ztvárnění takovýchto závažných témat formou krátkého filmu nebo klipu představuje v tomto procesu velký přínos, a proto jsem velmi rád, že tato soutěž má již poměrně dlouhou tradici a prestiž a zapojují se do ní i tvůrci z naší městské části.“ říká radní Prahy 5 Petr Lachnit.
 
Díla žáků a studentů škol Městské části Praha 5 takřka pravidelně sbírají nejvyšší ocenění, tudíž i letos se napjatě očekávaly nové příspěvky. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo 11. dubna 2017 v Komunitním centru Prádelna, kde se promítly všechny přihlášené filmy z Prahy 5, a odborná porota vybrala snímky postupující do celopražského finále.
 
Hlavním přínosem je proces tvorby
 
„Některé filmové příspěvky z minulých ročníků soutěže skutečně nalezly praktické využití coby audiovizuální prostředek prevence. Nicméně hlavní přínos představuje pro samotné tvůrce právě ten proces tvorby příspěvku – od námětu přes přípravy, samotné natáčení a vytvoření malého filmového díla. Zde jsou totiž nuceni se zamyslet do hloubky nad tématy a uvědomit si všechny aspekty reálného života včetně těch negativních a zaujmout k nim postoj. To někdy může mladým tvůrcům přinést i zážitek určité katarze. Ve výsledku je tak dopad této aktivity coby prevence negativního chování obrovský.“ dodává Lachnit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…