Praha: Unikátní Opel handy cyklo maraton spojí zdravé a handicapované v jeden tým

28.07.2014 13:29

Ve středu 30. července 2014 odstartuje v Praze již druhý ročník unikátního závodu smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů “OPEL HANDY MARATON 2014”.

Praha: Unikátní Opel handy cyklo maraton spojí zdravé a handicapované v jeden tým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Na startu je letos rekordní počet 29 týmů o více než dvou stech cyklistech - ti musejí zdolat v limitu 111 hodin trasu 2222 kilometrů a protnou tak 22 rehabilitačních ústavů, spinálních jednotek a speciálních center následné pomoci v Česku i na Slovensku. Závod pomáhá těm, kteří se s handicapem teprve učí žít. Cíl bude v Praze 6 na Ladronce, kde 3. srpna 2014 proběhne slavnostní vyhlášení výsledků za podpory kapel Monkey business a The Tap Tap.

Opel Handy cyklo maraton není ani tak závod, jako spíše pouť lidí dobré vůle. Týmy složené ze zdravých a handicapovaných nejedou za sebe. Jsou patrony člověka krátce po úrazu nebo nemoci, která je upoutala na vozík. Kromě motivace a vytržení ze stereotypu všedního dne mu cyklisté mohou vyhrát zajímavé ceny a svou účastí jej pošlou na zážitkový víkend na Slapech. Tam si „čerstvě“ handicapovaní vyzkouší nespočet aktivit a sportů, získají sebevědomí, energii, nové kamarády a nové zážitky.

„Cílem projektu není sbírání peněz. Ne, tak jak se to běžně děje. Za podpory partnerů jsme schopni zorganizovat několik nádherných víkendových setkání v přírodě, kde lidem dáváme to, co potřebují nejvíce – nové zážitky, nové přátelé, nový pohled na život, do kterého se mají vrátit. Já sám jsem si tím před sedmi léty prošel, když jsem po pádu na lyžích ochrnul. Bez obrovské podpory kamarádů a přátel bych se nezvládl vyhoupnout zpět do sedla. Peníze jsou fajn, ale v první řadě je potřeba handicap překonat a vyrovnat se s ním a v tom peníze pomoct neumějí. Proto jsme se rozhodli jít jinou cestou,” říká Heřman Volf, autor projektu Opel handy cyklo maraton.

„Velmi rád jsem podpořil akci, která smazává rozdíl a bariéry mezi světem handicapovaných a zdravých lidí. Zároveň chci vyjádřit svůj obdiv těm, kteří jen trpně nepřijímají svůj osud, ale navzdory svému handicapu vedou aktivní a pestrý život," uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček, který projekt maratonu podpořil oficiální záštitou. Magistrát hlavního města se nejen stal partnerem projektu maratonu, ale také postavil svůj vlastní tým složený ze zaměstnanců. Podpora však přichází i od samotných radních Prahy. „Myšlenka tohoto závodu se mi velmi libí. Nemá smysl dělat rozdíly mezi lidmi bez handicapu a s handicapem. Všichni se od sebe můžeme něco naučit. Proto jsem se rozhodl alespoň na některých úsecích tohoto maratonu k závodníkům připojit a symbolicky takto všechny sportovce podpořit v jejich maratonském výkonu,“ dodává radní pro oblast sportu Lukáš Manhart.

Start Opel handy cyklo maratonu je naplánován na středeční ráno 30. července. Více než 200 cyklistů hromadně odstartuje ze Staroměstského náměstí v Praze a za doprovodu policistů se přesunou centrem hlavního města na místo ostrých startů na Letenské pláni. Odtud budou od deváté hodiny ranní vyrážet na pouť napříč Českem a Slovenskem v pětiminutových intervalech. Organizátorům se podařilo ve spolupráci s Magistrátem hlavního města a společností Metrostav otevřít na pár hodin tunel Blanka. Cyklisté 111 hodinového maratonu budou prvními a zřejmě i posledními cyklisty, kteří tří kilometrovým podzemním tubusem mezi Letnou a Trojou projedou na bicyklech.

K Opel handy cyklo maratonu se velmi aktivně připojila také městská část Prahy 6 pod vedením starostky Marie Kousalíkové. Hlavní partnerství Prahy 6 spočívá v kompletním zajištění cíle a bohatého kulturního a sportovního programu oslav zakončení maratonu v Pražany oblíbeném parku Ladronka. „Je důležité, aby handicapovaní dostali příležitost zapojovat se co nejvíce do běžného života a sport je jednou z nejlepších cest. Kromě toho, že jsme postavili cyklo tým Prahy 6, připravili jsme na Ladronce pro děti i dospělé už od 16 hodin speciální program, soutěže a sportovní aktivity, kde poměří síly zdraví a handicapovaní. Ve 20 hodin vyhlásíme vítěze a přesně ve 21 hodin vystoupí ikona české hudební scény - skupina Monkey Business. Vstup je pro všechny zdarma a těším se, že akce bude bavit a hlavně, že pomůže,” řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Generálním partnerem, již od prvního ročníku Opel handy cyklo maratonu, je České a Slovenské zastoupení automobilky Opel. Opel vždy měl a stále má ke sportu velmi blízko – okruhové závody DTM, automobilové soutěže, rallycross… tam všude Opel zanechal nesmazatelnou stopu. „Tím hlavním důvodem proč jsme od počátku generálním partnerem Opel handy cyklo maratonu je vloni rozjetý program komplexní podpory hendikepovaných motoristů Opel Handycars – a extrémní maraton je výborným prostředkem k jeho popularizaci,“ říká Pavel Šilha, ředitel českého a slovenského zastoupení automobilky Opel a dodává: „A protože vždy chodíme s kůží na trh, postavili jsme už vloni na start prvního ročníku maratonu tým sestavený ze zaměstnanců naší kanceláře a hned napoprvé jsme zvítězili. Je jasné, že letos – v podstatně tvrdší konkurenci – to budeme mít mnohem těžší, ale jako vždy a ve všem, i na start letošního Opel Handy Cyklo Maratonu jdeme s jasným cílem: Zvítězit!“
Jedním z hlavních partnerů druhého ročníku handy cyklo maratonu je Nadace ČEZ, která prostřednictvím svých grantových programů ročně podpoří desítky projektů zaměřených na handicapované. „Vybíráme přitom zejména ty projekty, které rozvíjí schopnosti handicapovaných zařadit se do většinové společnosti a užívat si života naplno, proto jsme s podporou maratonu neváhali. Navíc nás nadchla myšlenka, že se můžeme osobně zapojit a aktivně se pomoci účastnit. Sestavili jsme dokonce dvě družstva, kromě týmu Nadace ČEZ vyrazí do závodu i tým Skupiny ČEZ,“ vysvětlila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. Největší tuzemský výrobce elektrické energie ČEZ připravil pro účastníky závodu zajímavý bonbónek. Jedním z průjezdních bodů se stala Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. Netradiční elektrárna nabízí jedno z nejprudších stoupání u nás a je zařazena mezi sedm divů Česka.  

Všichni účastníci Opel Handy Cyklo Maratonu projedou na Letné „Birell bránou“ a podpoří tak projekt Birell Jízda, jehož patronem je český zlatý paralympionik Jiří Ježek. Za každého cyklistu, který pod bránou projede, věnuje Birell 5 Kč na pomoc handicapovaným lidem, kteří se chtějí vrátit na kolo. „Mnoho lidí s handicapem chce samozřejmě také žít aktivně, ale potřebují speciální věci, které jsou velmi nákladné. Sám jsem si stejnou situací prošel, a proto vím, že taková pomoc je velmi potřebná,“ řekl paralympijský vítěz Jiří Ježek, tvář projektu Birell jízda a člen společného cyklo týmu Praha 6 a Nadační Fond Šestý Smysl.  

V tomto závodě nejde ani tak o vítězství jako o šíření myšlenky, že život na vozíku nekončí a lidé handicapovaní i zdraví mohou společně fungovat bez větších problémů. „Chceme tímto veřejnosti dokázat, že soužití s handicapovanými není věda, ani disciplína určená lékařům a terapeutům. Opel handy cyklo maraton je o přátelství, o boření bariér a zaběhlých klišé, o týmové spolupráci, motivaci a pomoci těm, kteří pomoc chtějí a potřebují,“ uzavírá autor projektu Heřman Volf.

Více informací hledejte na www.111hodin.cz , www.facebook.com/Cesta.za.snem
Informace o programu na Ladronce: www.praha6.cz, www.facebook.com/praha6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…