Příbramská svatohorská šalmaj bude letos dvoudenní

06.09.2016 17:35

Příbramská svatohorská šalmaj bude jistě dalším z vrcholů 800. výročí města Příbrami.

Příbramská svatohorská šalmaj bude letos dvoudenní
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Dějinný videomaping, historický průvod, hudba, tanec a zábava. To vše a mnohem více můžete zažít na slavnosti hudby, tance, divadla a lidových řemesel. Příbramská svatohorská šalmaj proběhne ve dnech 9. a 10. září 2016 na náměstí T. G. Masaryka a nádvoří Svaté Hory. V sobotu 10. září se uskuteční v rámci slavností Běh hasičů do Svatohorských schodů. Akci pořádá hudební skupina Ginevra v čele s Václavem Plecitým, město Příbram rozpočet akce podpořilo částkou 980 tisíc korun.

,,Šalmaj“ si během své krátké historie získala mnoho příznivců a zapsala se mezi nejnavštěvovanější akce v Příbrami. Snažíme se každým rokem přinést nějaké novinky do programu. Buď z řad hudebníků, divadel nebo ostatních kumštýřů. Tak tomu bude i v letošním roce, kdy ve spolupráci se Státním archivem Příbram a hornickým muzeem vznikl scénář pro novinku těchto oslav. Jedná se o nový směr audio-vizuálního umění, který se nazývá videomapping. Dokáže změnit tvář budovy, rozhýbat ji a vdechnout život či příběh. A tak k nám v páteční večer promluví dávným příběhem o Příbrami kostel sv. Jakuba a to ve 21.00 hodin s pozdější reprízou.

Páteční den začne v dopoledních hodinách vystoupením některých příbramských škol, které připravily k oslavám různá vystoupení na téma historie našeho města. S představováním všech zúčastněných a upoutávkou na další program si poradí milí moderátoři a tak návštěvníkům nic neunikne.

Mateřské školy připravily výtvarnou prezentaci ve velkoplošném stanu, kde budete moci projít pomocí časové osy osmi staletími našeho města. Zajímavou podívanou připraví i další vystupující, jako například obří loutky originálního divadla Kvelb Theatre.

Podrobné informace o programu najdete na webových stránkách www.ginevra.cz v odkaze „Příbramská svatohorská šalmaj“ nebo na stránkách města Příbram. Vstup na páteční den je volný.

V sobotu se přestěhujeme již tradičně na nádvoří Svaté Hory

Dobově laděný průvod se odebere v 9:30 hodin z náměstí T. G. M. v Příbrami k poutnímu místu. Pokud máte kostým, přidejte se k nám, rádi Vás uvítáme v průvodu. Páteční šalmaj jsme pojali maličko civilněji, ale se sobotním příchodem na známé poutní místo se ocitáme v dobově laděné slavnosti hudby, tance, divadla, šermířských vystoupení a lidových řemesel. Toto všechno zde návštěvníci jako každý rok uvidí. Program začíná s příchodem průvodu a slavnostním zahájením v 10 hodin. Na pódiích se vystřídají umělci „rozmanitého kumštu“ k pobavení všech návštěvníků. Věříme, že si každý vybere z bohaté kulturní nabídky a jako v letech minulých nás prostoupí milá a vřelá atmosféra.

Akci realizující Ginevra se těší na své fanoušky a diváky, kterým zahraje poprvé v pátek v příjemném spojení s akordeonovým souborem Harmonion (ZUŠ Rožmitál p. Tř.). V sobotu bude Ginevra uzavírat večerní program samostatným koncertem. Také představí svou čerstvou hudební novinku. Pokud se návštěvníci zdrží až do konce, mohou vidět i ohnivá představení. Celodenní vstupné 70,- Kč nemusí platit invalidé, návštěvníci v dobovém kostýmu a děti do 140 cm výšky. Měříme je historickým cejchovaným metrem.

Doprovodný program

Bohatý je i doprovodný program. Nebudou chybět různá zábavná stanoviště určená hlavně pro ty nejmenší. Na oblíbeném řemeslném tržišti si můžete nejen koupit nějaký originální výrobek, ale i shlédnout jeho výrobu. Pokud si budete chtít uchovat vzpomínku na Vaši návštěvu Šalmaje pro další časy, vězte, že v pátek i v sobotu se budete moci tak trochu netradičně vyfotit. V pátek na náměstí T. G. M. s možností využít lehké kostýmy pro portrét z dob našich prababiček a v sobotu pro změnu na svaté Hoře, třeba s kostýmovanými účinkujícími podle časového rozpisu. Fotografie bude k mání ihned na místě, poslat si ji budete moci i v elektronické podobě na e-mail či sociální sítě.

Běh hasičů do Svatohorských schodů

Stejně jako v letech minulých současně se Šalmají probíhá tradiční přidružená akce „Běh hasičů do Svatohorských schodů“, kterou pořádají dobrovolní hasiči z Březových Hor.

Sobotní program na náměstí T. G. Masaryka

Náměstí T.G.M. nebude smutné, že jsme ho v pátek opustili, protože v sobotu od 10:00 hodin do 14:00 hodin zde bude pro návštěvníky, kteří mají rádi folklór, připraveno vystoupení skupiny Magura z partnerského města Kežmarok spolu s dalšími umělci. Program naleznete na webu Ginevry nebo ZDE.

Dobré jídlo i pití, Den železnice, výtěžek ze vstupného a poděkování

Myslíme i na to, že k zábavě patří dobré jídlo a pití, které bude možno po oba dny zakoupit u různých občerstvovacích stanovišť, včetně různých pochutin a pamlsků. Nápoje budou čepovány do zálohovaných kelímků s logem výročí našeho města a tak věříme, že společně pomůžeme i našemu životnímu prostředí.

Vstupní náramek na nádvoří Svaté Hory v sobotu slouží, pokud je neporušený, i jako vrácenka. V případě zájmu je ho možné využít také k návštěvě další akce, která se koná současně při „Šalmaji“. Je to Den železnice a naši platící návštěvníci mohou využít nabídky svézt se za dobrovolný poplatek zvláštním vlakem ,,Jan Muzika“, který vypravují pořadatelé Dne železnice v Příbrami. Více informací najdete ZDE.

Veškerý výtěžek ze vstupného jako v letech předchozích bude věnován potřebným. Tři rovné díly se rozdělí mezi Svatou Horu, společnost postižených dětskou obrnou–Klub Demka a Dětskou odbornou léčebnu Ch. G. Masarykové v Bukovanech.

Velké poděkování patří spolupořadateli - městu Příbram, které akci od jejího vzniku významně podporuje. Spolu vedle dalších partnerů, kteří dle možností pomáhají, lze zachovat i letos její charitativní záměr. Informace o partnerech najdete na propagačních tiskovinách.

Dále bychom chtěli poděkovat obětavým hodným lidičkám, kteří se stávají v den slavnosti pořadateli a připravují, uklízí, dohlíží, regulují, vybírají, prostě dělají všechno to, co se udělat musí.

Na závěr děkujeme všem Příbramanům za tolerantní přístup a pochopení silničních uzavírek a objížděk v blízkosti náměstí T. G. M. A těm, co bydlí v blízkosti náměstí T. G. M. a nádvoří Svaté Hory děkujeme za pochopení i za vlídný přístup k večerním hudebním vystoupením, bez kterých se dramaturgie letošních oslav neobejde. Děkujeme!

Tak nezapomeňte, 9. a 10. září se setkáme na Šalmaji! Budeme se těšit na Vaši návštěvu!  

Přímý přenos – šalmaj bude on-line!

Ti z vás, kteří nemohou být přímo na Šalmaji nebo bydlí příliš daleko od Příbrami, je připraven přímý přenos z celé akce přes portál YOUTUBE. Tento přenos zajišťuje v rámci podpory akce GymTV (studentská televize Gymnázia Příbram) pod vedením pana Josefa Fryše. Partnerem a podporovatelem přenosu je Internet Pb.

Adresy přenosu:
pátek ZDE
sobota: ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.