Prostějov: Letec a odbojář Josef Duda nebude zapomenut

10.08.2015 10:12

V neděli 9. srpna 2015 uplynulo 110 let od narození generála letectva Josefa Dudy. Výročí si vedení města připomnělo na Městském hřbitově v Prostějově u hrobu tohoto vlastence.

Prostějov: Letec a odbojář Josef Duda nebude zapomenut
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Rodák z Prahy byl s Prostějovem úzce spjatý. „Byl to mimořádný muž a srdce ho táhlo nahoru k nebesům. Byl to člověk, který měl za sebou celou řadu vzdušných soubojů. Jeho prsa zdobila vyznamenání za odvahu a statečnost. Zažil i trpké chvíle, když byl po roce 1948 z armády vyhozen a degradován na vojína. Až do své smrti byl tehdejším režimem diskriminován. Kdo ho znal, hovořil o něm jako o skromném člověku,“ řekl při pietním aktu u hrobu brigádního generála Josefa Dudy primátor města Miroslav Pišťák.

Josef Duda absolvoval různé vojenské školy a v roce 1933 i pokračovací a stíhací pilotní školu při Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. Jeho životní osudy ho zavedly do Polska, Francie, Alžíru, Velké Británie a na Slovensko. Domů do vlasti se vrátil 18. 5. 1945 v hodnosti plukovníka. Od 1. 6. 1945 se stal velitelem Vojenského leteckého učiliště v Prostějově. Zároveň byl předsedou Aeroklubu gen. Aloise Vicherka v Prostějově. Po nuceném odchodu z armády pracoval jako dělník a řidič v místních Hanáckých železárnách.

Zemřel 7. 12. 1977 v Prostějově. V srpnu 1990 byl rehabilitován, v lednu 1991 povýšen in memoriam na brigádního generála a v roce 2002 mu byl udělen Řád Bílého lva III. třídy vojenské skupiny in memoriam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …