Uchazeči se snažili využít mezer v nabídkovém řízení. Znojmo prodej zrušilo a vypíše ho znovu

02.09.2015 9:16

Rada města Znojma se na svém pondělním zasedání rozhodla zrušit výběrové řízení na prodej bytových a nebytových prostor zařazených do projektu Klíč 2018.

Uchazeči se snažili využít mezer v nabídkovém řízení. Znojmo prodej zrušilo a vypíše ho znovu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Radní se tak rozhodli po seznámení se zprávou Due Diligence Report právní kanceláře Klimus&Partners, která pro město Znojmo vykonává právní služby a která se zabývala hodnocením akceptovatelnosti nabídek. Radní se ve svém rozhodnutí opřeli o ust. § 38 zák. č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů.

„Vzhledem k tomu, že uchazeč, který nám nabídl nejvyšší kupní cenu, zároveň v některých dílčích případech podal nabídku nedosahující minimální nabídkové kupní ceny stanovené znaleckým posudkem, vyvstala poněkud komplikovaná právní otázka, zda můžeme tuto nabídku akceptovat. Proto jsme se obrátili s žádostí o pomoc na naše městské právníky a žádali jejich doporučení, jak máme v této věci dále postupovat,“ vysvětlil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Právníci posuzovali, zda je možné uchazeče z nabídkového řízení z důvodu nesplnění podmínek uvedených v záměru vyřadit a za vítěznou nabídku vybrat druhou nejvyšší nabídku v pořadí.

„Kdybychom takto postupovali, byli jsme upozorněni, že náš postup by mohl být podle ust. § 38 zák. č. 128/2000 Sb. označen jako nehospodárné nakládání s majetkem města, a to zvláště v situaci, kdy by nabídka druhého uchazeče v pořadí byla o 4 milióny nižší,“ vysvětlil starosta. „Kdybychom naopak nejvyšší nabídku akceptovali, mohl by být prodej napaden ze strany dalších neúspěšných zájemců, kteří by mohli argumentovat tím, že vítězný uchazeč v některých případech nedodržel minimální nabídkovou kupní cenu stanovenou znaleckým posudkem,“ uvedl starosta.

„Zjednodušeně řečeno jsme se při vyhodnocování nabídek ocitli ve slepé uličce. Z těchto důvodů jsme výběrové řízení zrušili a vypíšeme ho znovu tak, aby kritéria neumožňovala více právních výkladů. Tímto krokem také zabráníme nařčení z diskriminace uchazečů, neboť všichni mohou svoje nabídky podat znovu. Pozitivní na celé situaci je to, že nám nabídkové řízení ukázalo, že díky transparentnímu nabídkovému řízení můžeme získat do městského rozpočtu za zbylé byty a nebytové prostory o cca 10 miliónů více, než jsme původně očekávali. A to je pochopitelně pro všechny občany dobrá zpráva,“ dodal starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…