Veenendaal a Olomouc oslaví čtvrt století spolupráce. Na radnici přijela nizozemská delegace

25.04.2017 16:19

Už čtvrt století uplyne od začátku úzké spolupráce a přátelských vztahů mezi městy Olomouc a Veenendaal v Nizozemí. Pětice členů Nadace Olomouc – Veenendaal dnes jednala na olomoucké radnici o podobě oslav, které se v Nizozemsku chystají na rok 2018. Primátor Antonín Staněk s nimi hovořil také o další konkrétní spolupráci, která se týká například středoškolských studentů, umělců a také sportovců.

Veenendaal a Olomouc oslaví čtvrt století spolupráce. Na radnici přijela nizozemská delegace
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jsem rád, že se opět můžeme pochlubit novými životaschopnými společnými projekty, jako jsou například výměny olomouckého Církevního gymnázia řádu Německých rytířů se školou Ichthus College ve Veenendaalu nebo intenzivní spolupráce Výstaviště Flora Olomouc s velkým zahradnickým podnikem v Nizozemsku,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Do Veenendaalu pravidelně jezdí také olomoučtí studenti nederlandistiky, kteří zde na dobu svých stáží dostávají díky Nadaci Patrimonium bezplatně k užívání byt,“ dodal předseda nadace Jos Schilte.

Oslavy pětadvaceti let od začátku přátelských vztahů mezi oběma městy se odehrají v dubnu 2018 ve Veenendaalu. Z Olomouce by tam měli vyrazit hudebníci, přičemž nizozemská delegace konstatovala, že problémem může být jejich výběr, protože zjistili, že v Olomouci je bezpočet dobrých muzikantů. Vystoupení českých a holandských souborů by se pak měla dle mínění pořadatelů střídat. Na radnici ve Veenendaalu se odehraje výstava fotografií olomouckých fotografů, zájem prý bude také o české filmy. Olomoucké výtvarníky čeká pozvánka na veenendaalské Dny otevřených ateliérů. „Budeme respektovat model oslav, který navrhují naši nizozemští hosté, protože ti nejlépe znají jejich domácí publikum,“ konstatoval primátor Staněk.

Flora Olomouc navíc dostane prostor k prezentaci na prestižní výstavě květin Floriade, která se v Nizozemsku bude příští rok konat. Zástupci Flory Olomouc jsou shodou okolností právě nyní na jednání ve významném zahradnickém podniku Van Ginkel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…