Vypít nádrž Slušovice trvá obyvatelům Zlína rok. Nedostatek vody ale i přes sucho nehrozí

05.09.2017 18:11

Obyvatelé Zlínska a okolí každoročně spotřebují více než sedm milionů metrů krychlových vody, tedy množství, které by naplnilo celou nádrž Slušovice. Díky mimořádné akumulační kapacitě vodních zdrojů ale nehrozí nedostatek pitné vody ani v případě dlouhodobě tropických teplot.

Vypít nádrž Slušovice trvá obyvatelům Zlína rok. Nedostatek vody ale i přes sucho nehrozí
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

„Ani v tomto horkém letním počasí naštěstí nemusí Zlín řešit problémy s pitnou vodou. Díky kapacitě nádrže Slušovice a hydrogeologických vrtů jsme i v dlouhotrvajícím tropickém počasí schopni zajistit dostatek pitné vody v té nejvyšší kvalitě,“ říká předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík.

Voda pro východní část Zlína, okolí Vizovic, Slušovic, Kostelce a Fryštáku se čerpá z přehradní nádrže Slušovice a prochází následnou úpravou v úpravně vody v Klečůvce. Slušovická nádrž má kapacitu přes sedm milionů kubíků vody.

Pro západní část Zlína a okolí Otrokovic a Napajedel se jímá podzemní voda ze studní hlubokých deset metrů a hydrogeologických vrtů hlubokých až 60 metrů v oblasti dvou území: Tlumačovského lesa a Kvasic-Štěrkoviště. Tato voda zase prochází úpravnou vody v Tlumačově.

Celému systému zásobování vodou na Zlínsku se říká skupinový vodovod Zlín. Jeho výhodou je, že obě úpravny vody se dokážou vzájemně zastoupit. Úpravna vody v Klečůvce dokáže v případě nouze zásobovat vodou i celé rozsáhlé území Otrokovicka a Tlumačovska. Výjimku s dostatkem vody mají obce Lukoveček, Řetechov a Vysoké Pole-Drnovice, které ovšem nejsou napojeny na skupinový vodovod a kam musíme zavážet cisterny s vodou.

Cesta vody od pramene do kohoutku domácnosti je dlouhá i několik desítek kilometrů, musí projít složitou chemicko-technologickou úpravou v úpravně vody a pak se přečerpává přes 104 vodojemů. Ročně se ve Zlíně spotřebuje přes sedm milionů kubíků pitné vody, takže lze s nadsázkou říci, že Zlíňané vypijí ročně celou slušovickou přehradní nádrž. Aby voda byla stále dostupná, musí se vyrobit a dostat do potrubí 300 litrů pitné vody za vteřinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…