Zlín: Osud „torza“ se naplňuje. Kdo a kdy ho zbourá?

27.05.2016 9:17

Betonové „torzo“ odstraní z Jižních Svahů firma DAV z ostravských Vítkovic. Demolici provede za částku 4,7 milionu korun včetně DPH. Práce začnou v nejbližších týdnech a potrvají nejdéle do října.

Zlín: Osud „torza“ se naplňuje. Kdo a kdy ho zbourá?
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Smlouva je podepsána, zástupci firmy už brzy převezmou staveniště. Poté budou mít na demolici a recyklaci materiálů celkem 119 dnů. Všechna potřebná povolení máme vyřízena včetně rozhodnutí o odstranění stavby. Nic tedy nebrání tomu, aby „torzo“ už konečně přestalo hyzdit naše město,“ sdělil primátor Miroslav Adámek.

O shození „torza“ byl mezi firmami velký zájem, do výběrového řízení se jich přihlásilo hned 13. Základním hodnotícím kritériem byla cena. „Vítězná společnost „torzo“ rozebere speciální technikou, beton bude hned drtit na menší kusy. Recyklát bude certifikovaný a budeme ho využívat jako podkladovou vrstvu při rekonstrukcích silnic, chodníků a cyklostezek. Což nám tyto práce výrazně zlevní,“ prohlásil radní Josef Novák, do jehož kompetencí patří doprava a který se podílí na přípravě demolice „torza.“

Odstranění betonového skeletu vyjde město na podstatně nižší částku, než se původně předpokládalo. Zastupitelé uvolnili 25 milionů korun, potřeba bude cca pětkrát méně. Cenu snížila veřejná soutěž a technologie, kterou firma DAV použije.

Po odstranění torza budou provedeny venkovní a terénní úpravy celého území. Radnice se také zeptá veřejnosti, co by na pozemcích mělo v budoucnosti vyrůst. Anketa bude již brzy zveřejněna v Magazínu Zlín a na webu www.zlin.eu.

Betonový skelet vyrostl na sídlišti Jižní Svahy koncem 80. let minulého století. Mělo se jednat o obchodní centrum, práce se ale nepodařilo dokončit a budova od té doby chátrá. Město se ji opakovaně snažilo odkoupit, podařilo se však až v roce 2014 po mnohaměsíčním a složitém jednání. Nedostavěnou budovu a přilehlé pozemky o rozloze cca 39 tisíc metrů čtverečních získalo za 53 milionů korun. Původní požadavek, se kterým majitel vstupoval do jednání, byl cca 90 milionů korun. „Za cenu, která je nižší než obvyklá v dané lokalitě, město získalo velice cenné pozemky. Jde o největší rozvojovou plochu, kterou má Zlín v současnosti k dispozici,“ upozornil Miroslav Adámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…