Zmizelý Jablonec v ulicích současného Jablonce

01.05.2016 17:59

Od začátku května se v ulicích Jablonce nad Nisou objeví historické fotografie města. Jedná se o doplněk k úspěšné výstavě Zmizelý Jablonec, která od poloviny dubna probíhá v Městské galerii MY.

Zmizelý Jablonec v ulicích současného Jablonce
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Velkoplošné fotografie obyvatelům i návštěvníkům města ukážou Jablonec, jak vypadal před lety. Velké fotky starých jabloneckých časů by měly ve městě zůstat až do konce prázdnin.

„Pět stojanů s deseti fotografiemi postavíme do centra města na místa, která dnes vypadají jinak než dříve, abychom lidem připomněli, že město je živý organismus, který se stále mění,“ říká autor výstavy Jan Strnad, galerista Městské galerie MY.

Fotky se objeví na Mírovém i Dolním náměstí, u Eurocentra, v Komenského ulici a v parčíku u kostela sv. Anny. Výběr míst bylo třeba podřídit tomu, jaké fotografie z dřívějších dob se dochovaly. Nejstarší snímky vznikly na konci 19. století, jiné pořídili fotografové v době mezi světovými válkami. Vedle jiného vzhledu budov připomenou fotografie také obyvatele města a jejich odlišný způsob života. „Hlavní jablonecké náměstí ještě bez budovy radnice, partie U Zeleného stromu se stejnojmenným hostincem, původní podoba hotelu Merkur,“ vypočítává galerista Strnad.

„Oživit centrum města výstavou je dobrý nápad a jsem zvědavý, jak budou lidé reagovat. Výstavní panely ve veřejném prostoru jsou v létě běžnou součástí řady českých i světových měst. V Jablonci jsme kromě krátkodobých výstav soustředěných spíše na jedno místo, tento formát zatím nevyzkoušeli. Letošní oslavy 150. výročí povýšení na město jsou dobrou příležitostí to změnit,“ říká primátor Petr Beitl. Oba pořadatelé, jak Galerie MY, tak město, doufají, že se panely s fotografiemi nestanou terčem vandalů a zůstanou nepoškozené po celou dobu výstavy v ulicích.

Komentovaná procházka s muzikou a pouličním divadlem

Organizátoři pro zájemce připravují i komentovanou prohlídku s Hudbou U Města Vídně a divadelními skeči studentů Gymnázia Dr. Randy. Mělo by k ní dojít v úterý 3. května ve tři hodiny odpoledne. Vše ale závisí na počasí. „Pokud bude pršet nebo dokonce sněžit, posuneme termín první komentované procházky po výstavě v ulicích na druhou půlku měsíce,“ upozorňuje tisková mluvčí magistrátu Markéta Hozová. „Aktuální informace zveřejníme na webu města a facebooku Jablonec 150,“ dodává.

Pokud bude počasí Jablonci přát, začne procházka po zmizelém Jablonci 3. května v 15 hodin na Mírovém náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…