Hron (SLK): Občané musí mít možnost problémy města dobře poznat

27.07.2014 15:01

Osadní výbory jsou dobrou cestou k podpoře lokálních aktivit.

 Hron (SLK): Občané musí mít možnost problémy města dobře poznat
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) chtějí po komunálních volbách dát libereckým občanům větší prostor k aktivní účasti na řešení městských problémů. Neměla by se tak například opakovat situace, která nastala při nedávném zveřejnění plánu rekonstrukce Sokolovského náměstí, kdy se v důsledku velkých protestů celý projekt nakonec zcela zastavil. Podle Michala Hrona, volebního lídra SLK pro podzimní komunální volby a kandidáta na primátora Liberce jsou takové projekty ve výsledku jen ztrátou času a městských peněz.

„Nestačí jen svolávat besedy a povídat si o připraveném řešení. Je to sice lepší než nic, ale je to málo. Mnohem přínosnější je včas a srozumitelně problém občanům vysvětlit. Nestačí jen věc zveřejnit a následně se alibisticky vymlouvat, že občané měli přece informací dost. Mnohem účinnější je zapojit veřejnost do řešení problému od samého začátku, mimo jiné formou besed s občany přímo na dotčeném místě,“ říká Michal Hron, kandidát SLK na primátora Liberce.

Kandidát SLK Antonín Ferdan tuto myšlenku dále rozvíjí: „Nejlepší je rozdělit komunikaci s veřejností do tří kroků. Ze všeho nejdříve je třeba lidem daný problém detailně a ve všech souvislostech vysvětlit a současně zaznamenat jejich podněty a představy, jak ho řešit. Následně by město mělo předložit možné varianty řešení, a to včetně odborných informací. Teprve pak je na místě prezentace konkrétního návrhu řešení a diskuse o problémech, které mohou nastat při jeho realizaci. Hned po volbách chceme tímto způsobem občany zapojit například do rozhodování o dalším osudu Liebigova paláce nebo centrálního vytápění.“

K diskusi o kontroverzních tématech hodlají Starostové využít tzv. facilitátorů, kteří nejsou na předmětu diskuse nikterak zainteresováni a dokážou ji řídit směrem ke konkrétním závěrům. „Kromě besed s občany budeme využívat i dotazníková šetření, ankety, veřejná projednávání a další osvědčené metody a moderní technologie. V případě zásadních rozhodnutí s vážnými a dlouhodobými dopady lze uvažovat i o referendu. Nicméně - a to je to hlavní - ať už bude použitá metoda taková či onaká, vždy budeme klást důraz na to, abychom občanům co nejlépe vysvětlili, v čem ten který problém či projekt spočívá, a abychom jim zajistili i všechny důležité informace,“ vysvětluje pozici Starostů jejich lídr a kandidát na primátora Liberce Michal Hron.

Řada problémů má jen místní charakter. Zatímco těch, kdo v daném místě žijí, se problém vážně dotýká, lidi odjinud netíží. Platí to často o okrajových čtvrtích. „Chceme spolupracovat s každým, komu jeho okolí není lhostejné. Dobrým a právně ukotveným nástrojem k podpoře lokálních aktivit jsou osadní výbory. V současnosti jich existuje šest - v Rochlici, Horním Hanychově, Pílínkově, Vesci, Kateřinkách a Rudolfově. Budeme rádi, když se na vzniku osadních výborů domluvíme i v dalších částech města. To ale ani v nejmenším neznamená, že jiné aktivity občanů zůstanou stranou našeho zájmu. Žádné veřejně prospěšné činnosti nebudeme házet klacky pod nohy. Každou veřejně prospěšnou činnost uvítáme, budeme si ji považovat a podpoříme ji,“ uvádí Michal Hron, kandidát SLK na libereckého primátora.

Starostové jsou přesvědčeni, že v Liberci žije hodně schopných a angažovaných lidí ochotných podílet se na jeho rozvoji a že základem zapojení veřejnosti do rozvoje města je věcnost a opravdová vůle si porozumět. „To jsou ostatně hodnoty, na kterých chceme stavět ve všech oblastech správy města,“ uzavírá Michal Hron, lídr Starostů pro podzimní komunální volby v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové pro Liberecký kraj

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!