Bartošek (KDU-ČSL): Ekonomické migranty je třeba vracet

11.09.2015 20:17

Česká republika musí jasně rozlišovat mezi ekonomickými migranty a těmi, kteří utíkají ze země, odkud je vyhnala válka nebo kde byli pronásledováni.

Bartošek (KDU-ČSL): Ekonomické migranty je třeba vracet
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

S uprchlíky pak probíhá řádné azylové řízení a v případě, že se ukáže, že se jedná o ekonomické migranty, je třeba vracet je do země původu. A tak se i děje. Pokud se jedná o lidi, kteří opustili svůj domov, protože jim hrozilo ohrožení na životě, jsem přesvědčen, že je nutné být solidární. K tomu nás ostatně zavazují i mezinárodní smlouvy.

Nicméně Česká republika se nemá čeho bát. Za letošní rok zatím požádalo o azyl cca 800 lidí a například v roce 2001 to bylo cca 16 000. Z těchto čísel je jasné, že Česká republika nezažívá nic, s čím by neměla zkušenosti a co by v minulosti nebyla schopna zvládnout. Z pohledu celoevropského je samozřejmě situace trochu jiná, protože pro Evropu jsou dnešní počty imigrantů novou zkušeností a je nutné vést diskuzi o řešení.

I když rozumím obavám našich spoluobčanů, velkým nebezpečím ve společnosti je šíření xenofobie.

Bohužel řada politiků se snaží na šíření strachu získat politické body. I proto jsem podpořil tzv. Výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti, kteří vyzývají k hledání řešení a upozorňují na nebezpečí šíření náboženské a etnické nesnášenlivosti.

Zdroj: kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…