Bělobrádek (KDU-ČSL): Hodnocení výzkumných organizací bude podkladem pro návrh výdajů na vědu

19.12.2015 14:04

Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) schválila na svém zasedání 18. prosince 2015 konečné výsledky hodnocení výzkumných organizací za rok 2014.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Hodnocení výzkumných organizací bude podkladem pro návrh výdajů na vědu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Tento materiál bude jedním z podkladů pro návrh výdajů státního rozpočtu na vědu v příštím roce. Zároveň budou výsledky hodnocení zapracovány do analýzy stavu výzkumu,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek. Výsledky hodnocení budou zveřejněny na webu výzkum.cz v průběhu příštího týdne.

Výzkumné organizace byly hodnoceny podle metodiky hodnocení výsledků výzkumných organizací platné na léta 2013-2015. Platnost této metodiky byla prodloužena až do příštího roku, od roku 2017 chce úřad vicepremiéra Bělobrádka zavést nový způsob hodnocení.

Protože k 30. listopadu 2015 skončilo funkční období v Radě profesoru Jiřímu Málkovi, který zároveň zastával funkci místopředsedy RVVI a předsedy Komise pro hodnocení výsledků (KHV), byla dnes na programu volba jeho nástupců do čela Rady a Komise. Místopředsedou RVVI byl v tajném hlasování zvolen profesor Petr Dvořák, předsedkyní KHV pak nová členka Rady, profesorka Jitka Moravcová.

Rada také projednala stanovisko Bioetické komise RVVI k výzkumu na změnách lidského genomu. „Bioetická komise je v souladu se světovou odbornou veřejností přesvědčena, že jakékoliv úvahy o editaci genomu gamet v humánní klinické praxi vyvolávají závažné etické a sociální pochybnosti, přinášejí nepředvídatelná rizika a jsou předčasné.“ Bioetická komise zároveň vyzvala vědce, aby v této oblasti neprováděli výzkum, a poskytovatele podpory, aby na tyto výzkumné projekty neposkytovali finance.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.