Bělobrádek (KDU-ČSL): Svoboda slova proti tyranii

12.01.2015 12:12

Určitě je potřebná a chvályhodná solidarita s oběťmi terorismu, ale důležitější bude, aby vydržela roky a možná desetiletí, které nás v boji s terorismem, fundamentalismem a protidemokratickým smýšlením nenávidějícím svobodu, čeká.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Svoboda slova proti tyranii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Jak občanům, tak státům. Zejména vytrvalost a důslednost v prosazovaní svobody, lidských prav, demokracie, rovnosti před zákonem a náboženské tolerance. Vytrvalost, odvaha a důslednost musí zvítězit nad únavou, strachem a rezignací.

Barbarský útok proti redakci Charlie Hebdo není největším teroristým činem na půdě Evropy. Je však nebezpečný tím, že vrazi úmyslně zaútočili na svobodu slova. Bez tohoto základního práva nemůže naše civilizace existovat. Bez ní se demokracie promění v tyranii. Každá totalita začíná strachem ze svobodného vyjadřování názorů. I totalitní systémy mají parlamenty, volby, poslance. Nikoli svobodná média. Proto v žádném případě nesmíme ustoupit, svobodu slova musíme za každou cenu ochránit.

Není to poprvé, kdy se terčem hrozeb stali novináři, kteří se podle mínění muslimských útočníků dopustili urážky islámu. Tentokrát však šlo o chladnokrevně naplánovaný pokus totálně zlikvidovat celé jedno médium. Charlie Hebdo si přitom nebral na mušku pouze islám, ale velice často ironizoval i křesťanství. V naší kultuře je ovšem základním právem každého kritizovat jakoukoli veřejnou instituci, a to včetně náboženství. Kdo tuto svobodu nerespektuje, nemůže s námi žít.

Svobodu je třeba bránit. V tomto případě to znamená nejen nutnost společně čelit vlně terorismu a nenávisti, která je na starém kontinentu na vzestupu, ale rovněž zahájit zcela zásadní dialog o podmínkách koexistence židovsko-křesťanské civilizace s islámem. Muslimské komunity a autority by se měly jasně vyjádřit, že plně respektují evropské pojetí svobody slova a to i v případech, kdy se dotkne islámu. Je dobře, že francouzští imámové reagují i v tomto smyslu. Odsoudit teroristy totiž nestačí. Dokud si budou muslimové osobovat právo stavět se násilím (byť i verbálním) proti svobodě slova, pokud se jí cítí uraženi, mohou se vražedné útoky kdykoli opakovat.

V naší civilizaci může kdokoli na dotčení své cti reagovat žalobou. Může se ohradit v médiích. Může protestovat, bojkotovat nebo demonstrovat. Ale ne hrozbami a snahou umlčet kritika násilně. Ti, kteří k nám přicházejí jako hosté, musejí pochopit, že blahobyt, bezpečí a spravedlnost naší společnosti, za nimiž k nám míří, povstaly ze široce chápané svobody a že svoboda slova je její neoddělitelnou součástí. Muslimové musejí pochopit, že jim můžeme dát hodně, ale nemůžeme se kvůli nim vzdát svobody. Musejí pochopit, že jsme hodně tolerantní, včetně náboženské tolerance, ale nebudeme tolerovat útoky na svobodu. Svoboda není anarchie, svoboda je odpovědná a moje svoboda končí tam, kde začíná toho druhého.

V této těžké chvíli soucítím s francouzským lidem. Co se stalo v Paříži, může se stát i nám, jsme na jedné lodi. Na jedné lodi svobody a demokracie. Pevně věřím, že teroristé nedosáhnou svého cíle a že Charlie Hebdo neskončí a bude vycházet dál.

Tváří v tvář teroru máme na výběr: svoboda slova, nebo tyranie. To je jednoduchá volba.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…