Bělobrádek (KDU-ČSL): Trváme na dodržení schváleného objemu výdajů na vědu a výzkum

01.07.2017 11:05

RVVI zasedala společně se členy své Zahraniční rady a projednávala také aktuální postup Ministerstva financí při přípravě státního rozpočtu na vědu.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Trváme na dodržení schváleného objemu výdajů na vědu a výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Zasedání Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace se v pátek 30. června 2017 zúčastnilo také šest členů jejího mezinárodního poradního orgánu – Zahraniční rady. Kromě společného jednání s odborníky ze Zahraniční rady členové RVVI diskutovali o aktuálním stavu přípravy výdajů státního rozpočtu na oblast vědy a výzkumu a postupu Ministerstva financí.

Společného 327. zasedání RVVI se zúčastnili členové Zahraniční rady - Peter Gruss, který působí na Okinawa Institute of Science and Technology v Japonsku a předtím pracoval v Institutu Maxe Plancka, Pier Luigi Sacco z IULM University v Miláně, Ding-Ming Wang z tchajwanské National Hsinchu University of Education, Peter Nesvadba působící v Chemistry Design Gruppe koncernu BASF v Basileji, Vladislav Kolařík z Fraunhofer Institute for Chemical Technology (ICT) v Berghausenu a Reinhard Mauermann, který působí ve Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology v Drážďanech.

„Setkání se členy Zahraniční rady vnímám jako velmi přínosné, protože jde o renomované odborníky, kteří přinesou především cenné zkušenosti v přípravě strategických materiálů pro směřování oblasti VVI v České republice. Stále voláme po větší internacionalizaci české vědy a právě „pohled zvenku“ u Zahraniční rady, podpořený i jejich manažerskými zkušenostmi ze špičkových vědeckovýzkumných institucí, k ní může výrazně přispět,“řekl k jednání místopředseda vlády a zároveň předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Mezi hlavními body dnešního jednání RVVI byla diskuse k aktuální situaci v přípravách státního rozpočtu pro oblast vědy a výzkumu a k postoji Ministerstva financí. Radní vyjádřili vážné znepokojení nad postupem Ministerstva financí, které při přípravě předběžného návrhu příjmů a výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol na rok 2018 a střednědobých výhledů na léta 2019 a 2020, nerespektuje květnové usnesení vlády.

„My trváme na dodržení vládou schváleného objemu výdajů státního rozpočtu na vědu a výzkum, který je výsledkem intenzívního půlročního vyjednávání se všemi klíčovými subjekty vědeckovýzkumného systému. Žádáme, aby Ministerstvo financí při přípravě rozpočtu respektovalo roli a zákonem dané kompetence Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace jako odborného poradního orgánu. Ministerstvo financí svými postoji nedodržuje zákon 130/2002 Sb. a tím ohrožuje transparentnost, stabilitu, předvídatelnost a s nimi spojený dlouhodobý rozvoj celého vědeckovýzkumného systému v České republice. Došlo by k oslabení rozvoje špičkového výzkumu a spolupráce výzkumných organizací s podnikovou sférou – a ve výsledku i ohrožení konkurenceschopnosti naší ekonomiky. A já budu trvat na respektování platného usnesení vlády z května, které pro příští rok požaduje výdaje rozpočtu na vědní oblast ve výši 36 miliard korun,“ uvedl místopředseda vlády Bělobrádek.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.