Bělobrádek: Rakouské zkušenosti s podporou aplikovaného výzkumu pro nás mohou být inspirací

06.04.2017 15:05

Výměna zkušeností o možnostech spolupráce univerzit a podnikatelské sféry nebo podpora českého aplikovaného výzkumu byly hlavními tématy setkání vedení rakouské vědeckovýzkumné instituce Christian Doppler Forschungsgesellschaft (CDG) se zástupci Sekce pro vědu, výzkumu a inovace, kterou řídí místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek: Rakouské zkušenosti s podporou aplikovaného výzkumu pro nás mohou být inspirací
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Za rakouskou stranu se dnešního jednání zúčastnil prezident CDG Reinhart Kögerler nebo zástupce rakouského federálního ministerstva pro vědu a výzkumu Martin Winkler. Na české straně pak byli zástupci technických vysokých škol, Akademie věd ČR, Technologické agentury ČR, ministerstev školství a průmyslu, Svazu průmyslu a dopravy, Asociace výzkumných organizací nebo Asociace malých a středních podniků. Českou delegaci vedl náměstek místopředsedy vlády pro řízení Sekce pro vědu, výzkumu a inovace Arnošt Marks.

Základy dnešního setkání dala návštěva české delegace vedené E. Palíškem, členem RVVI, a zástupců CDG ve Vídni v roce 2016. A záměr využít zkušenosti CDG vyslovil již dříve i místopředseda vlády Bělobrádek.

"Z analýzy vědeckovýzkumného prostředí nám vychází, že Česká republika za Rakouskem zaostává například v investicích rizikového kapitálu do výzkumu a vývoje, výrazně pak zaostáváme v počtu mezinárodních patentů nebo podpoře spolupráce inovujících malých a středních podniků. Dlouhodobě se to snažíme změnit a know-how institucí jako je Christian Doppler Forschungsgesellschaft je pro nás velkým přínosem a inspirací. O důrazu Rakouska na důležitost podpory vědy a výzkumu svědčí existence samostatného ministerstva pro vědu a výzkum,"řekl k dnešnímu jednání místopředseda vlády Bělobrádek.

Kromě témat z oblasti podpory aplikovaného výzkumu a spolupráce univerzit, výzkumných institucí s firemní sférou proběhla také diskuse o finančních modelech a nástrojích používaných CDG pro podporu spolupráce akademiků s podniky. Pro implementaci podobných modelů jsou v našich podmínkách vhodné programy Technologické agentury ČR.

"Schéma podpory společnosti Christiana Dopplera je v Rakousku velmi osvědčenou formou podpory excelentního výzkumu realizovaného na univerzitách, který je ale přímo navázán na potřeby firem a umožňuje jim získávat dlouhodobou konkurenční výhodu. To je také důvod, proč bychom rádi obdobné schéma realizovali v rámci některého z programů Technologické agentury ČR, nejspíš z programu Epsilon,"uvedl předseda TA ČR Petr Očko. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…