ČSSD: Sociální demokracie podniká další kroky ke zrušení II. důchodového pilíře

10.03.2015 15:42

Projednávání zásadního programového bodu sociální demokracie, zrušení II. důchodového pilíře, čeká aktuální schůzi Poslanecké sněmovny.

ČSSD: Sociální demokracie podniká další kroky ke zrušení II. důchodového pilíře
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Do druhého a třetího čtení míří návrh o důchodovém spoření, který skoncuje s nesystémovým a škodlivým řešením nastartovaným od 1. ledna 2013. Sociální demokracie tak napravuje jeden nejnebezpečnějších kroků pravicové vlády, kdy byl vytvořen nový finanční produkt a zrušena záruka, že z něj lidé dostanou peníze zpět.

Sociální demokracie společně s řadou expertů zavedení druhého důchodového pilíře od počátku tvrdě kritizovala. Kapitálové spoření totiž ze své podstaty nemá charakter spoření, nýbrž investice. Podobně jako u všech finančních produktů existuje i zde vysoká míra rizikovosti. Naspořené peníze se stávají předmětem finančních spekulací a střádající pozbývají jistotu, že je dostanou zpět.

„Druhý pilíř představuje jednu z největších křivd pravicové garnitury. Odhlédnu-li od skutečnosti, že byl příslušný zákon ve finální fázi prosazen většinou pouhých 102 hlasů, penzijní reformu neřešil systematicky, nýbrž účelově v zájmu finančních skupin. Vláda vedená sociální demokracií zrušení druhého považuje za první důležitý krok pro další strategické změny,“ říká Bohuslav Sobotka.   

Z iniciativy sociální demokracie proto pod vedením Martina Potůčka začala intenzivně pracovat důchodová komise, která i za účasti opozice připravuje strategie, jejichž cílem není řešení na jedno použití, ale systémové úpravy dlouhodobého charakteru. Reagovat je třeba především na demografické změny ve společnosti, specifika jednotlivých profesí a celkovou finanční udržitelnost systému. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…