Černochová (ODS): Tvrdší regulace legálního držení zbraní je nesmyslným narušením práv

14.01.2016 20:39

Poslankyně Jana Černochová k semináři na téma Omezování držení zbraní

Černochová (ODS): Tvrdší regulace legálního držení zbraní je nesmyslným narušením práv
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

 V reakci na aktuální a velmi naléhavou otázku regulace legálního držení zbraní, o které usiluje Evropská komise, jsme dnes s předsedou výboru pro bezpečnost PS PČR uspořádali na půdě Poslanecké sněmovny seminář pod názvem „Omezování držení zbraní“. Na něj byli pozváni jak zástupci jednotlivých politických stran, tak zástupci ministerstev vnitra a zemědělství a celá škála občanských sdružení, odborníků a institucí. Tím, kdo na této akci bohužel však i přes naše pozvání chyběl, byli paradoxně zástupci Evropské komise.

Závěr dnešního semináře je jednoznačný a potvrzuje absurditu navrhované evropské směrnice. Jakákoliv tvrdší regulace legálního držení zbraní je nesmyslným narušením práv slušných a svobodných občanů, kteří respektují stávající a funkční legislativu, nepovede ke zvýšení bezpečnosti a v žádném případě nebude znamenat snížení rizika teroristických útoků. Mnohá vystoupení jednotlivých řečníků potvrdila, že právní rámec legálního držení zbraní v České republice je nastaven zcela racionálním a přiměřeným způsobem a mohl by být vzorem pro ostatní státy. Je také zcela zřejmé, že navrhovaná regulace by měla fatální důsledky ve vztahu k poslání takových institucí, jakou je například Vojenský historický ústav, neboť by hrozilo riziko znehodnocení a destrukce historicky a technicky velice vzácných zbraní, které jsou součástí jeho depozitáře.

Jsem i nadále přesvědčena, že vlna odporu, kterou návrh Evropské komise vyvolal, je na místě a jsem připravena i nadále činit všechny legální kroky proti tomu, aby tato norma vstoupila v platnost. Ztotožňuji se s citací George Masona, jež zazněla v jednom z dnešních vystoupení a která říká, že „Odzbrojit lidi je nejlepší a neúčinnější cesta, jak je zotročit“.

Jana Černochová
1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice