Černý (ODS): Bajka O čapím hnízdě a balada Z Hradu

01.05.2016 7:29

Bajka je literární útvar, který obvykle vyústí v obraznou kritiku společenských nešvárů a končí ponaučením.

Černý (ODS): Bajka O čapím hnízdě a balada Z Hradu
Foto: ODS
Popisek: Radek Černý

Babišova bajka O Čapím hnízdě nám představuje lži a dotační čachry, podbarvené brumlajícím komparsem koaličních alibistů, pod heslem „ Každý den u koryta se počítá!“. Příběh ještě není u konce, stále pokračuje, ale ponaučení je už jasné: Kdo lže, ten krade!

Balada je literární ú o tvar s ponurým dějem a nešťastným koncem. Námětem je obvykle lidské selhání. Balada Z Hradu vypráví o nedůstojné trapnosti hostitele generálního tajemníka čínských komunistů.

Kdyby se našinec vrátil po třech letech ze zahraničního pobytu do Prahy, asi by zkoprněl. Projížděl by pod záplavou rudých vlajek a s hrůzou pozoroval čínské – pardon české – policisty, jak chrání a pomáhají, ale agresivním hostujícím vlajkonošům z Číny a zatýkají české občany, kteří ve své zemi chtěli vyjádřit svůj názor.

Když by se dozvěděl o kriminalistech, kteří dorazili na akademickou půdu FAMU vyšetřovat incident s vyvěšením tibetské vlajky, tak už by se cítil podivně a zle od žaludku. Pravděpodobně by raději obratem odcestoval z letiště, které (jak dlouho ještě?) nese jméno našeho prezidenta Václava Havla. My už si zvykáme? Buďme slušní a pohostinní k zvaným návštěvám, to je normální, ale nemusíme se ponižovat a lehat na záda před stále totalitním čínským režimem, kde se běžně ztrácejí občané, kteří neztratili svůj názor, odebírají orgány politickým vězňům, kde občany „ochraňuje“ cenzura a demonstrace jsou s nebeským klidem zmasakrována pásy tanků. Obchodní spolupráce je standardně důležitá, ale nedovedu si představit, že by se v Capitolu, Bundestagu nebo Westminsterském paláci pořádaly semináře, jako u nás v Parlamentu. Přednášel profesor stranické školy ústředního výboru KS Číny, jak řídit a stabilizovat společnost. Vládnoucí totalitní strana říše středu se stále hlásí k odkazu masového vraha Mao Ce Tunga. Jeho sochy zdobí náměstí a portrét současné bankovky.

Charakteristické budiž jeho oblíbené rčení: „Hlava není pažitka, když se jednou usekne, tak už nová nenaroste.“

A to jsem chtěl psát dubnový komentář s jarně pozitivním optimismem. Copak to jde?

Ať vás život nebolí.

MUDr. Radek Černý
krajský zastupitel
radní ve Žďáře nad Sázavou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…