Červenka (Svobodní): Voliče UKIP manipulovaly výzkumy veřejného mínění

11.05.2015 4:31

Věru překvapivé a tedy i zajímavé výsledky přinesly čtvrteční volby do britského parlamentu. Neméně zajímavé jsou i jejich interpretace. Nemám na mysli ani tak skutečnost, že konzervativci a skotští nacionalisté jasně vyhráli...

Červenka (Svobodní): Voliče UKIP manipulovaly výzkumy veřejného mínění
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Média často hovoří o poražených britských voleb a ke dvěma výše jmenovaným přidávají i nenáviděný UKIP.  „Zapomínají"(proč asi?) přitom, že k předním poraženým patří agentury na výzkum veřejného mínění, které mnohé voliče, kteří by normálně volili UKIP, manipulovaly k tomu, aby volili „menší zlo. Jsou to právě tyto agentury, které od britských voleb odcházejí také se staženými kalhotami a napráskanou zadnicí.  Budu se opakovat, ale dle mého tyto agentury primárně nic „nezkoumají", ale „tvoří"- veřejné mínění. Je to s nimi stejné jako s médii, ta také primárně neinformují.

Tím však výčet poražených nekončí. Nesmíme totiž zapomenout na britský volební systém, který způsobil, že strana, která v zemi získala 13% hlasů a skončila jako třetí má pouze jednoho poslance, zatímco strana, která získala cca 5% hlasů, jich má 56. Dle mého názoru tato anomálie ilustruje nesmyslnost většinového volebního více, než výsledky kterýchkoli minulých voleb kdekoli na světě. Vždyť základem pojmu demokracie jsou řecká slova znamenající „lid“ a „vládnout“, z čehož po mém soudu vyplývá, že vláda by měla být svého druhu odrazem rozhodnutí lidu. Mám zato, že zprostředkovává-li tento odraz většinový systém, je konečný efekt tohoto zprostředkování o hodně pokřivenější, než když jej zprostředkovává systém poměrný.

Během dvou let by pak Británii mělo dle slibu staronového premiéra čekat minimálně jedno další důležité hlasování – referendum o setrvání Británie v EU či o jejím odchodu. Z výsledků právě skončených voleb, https://yougov.co.uk/#/centre se sice zdá, že referendum snad ani není nutné, že vlastně právě proběhlo, leč nenechme se mýlit. Nepodceňujme vliv a schopnosti interpretátorů produktů demokracie,  mezi nimiž určitě bude hrát opět prim mediálně-výzkumný kolos, který bude na britské voliče chrlit neblahé až katastrofické důsledky britského exitu z EU doprovázené výzkumy dokládajícími, že si to snad Britové sami ani nepřejí. Bude nesmírně zajímavé sledovat, jak na tuto hudbu budou tančit britští politici, včetně staronového premiéra, jemuž upřímnost jeho slibů konání slíbeného referenda mnoho pozorovatelů britské politické scény nevěří.

Přes výše napsané je alespoň slib referenda o setrvání v EU něco, co mohou občanům Velké Británie občané ostatních zemí tohoto kulhajícího socialistického molochu převelice závidět. Britové mají totiž minimálně jeden konkrétní slib možnosti víceméně demokraticky rozhodnout vázaný na jedno konkrétní datum daný jedním konkrétním politikem. Kdo jiný to má?

Mgr. Miroslav Červenka

  • Trikolora
  • předseda Trikolora Ústecký kraj
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…