Chalánková (TOP 09): Změna zákona je nutná

04.10.2014 9:21

Mezinárodní konference týkající se odebírání dětí z rodin v cizině, která se konala v Praze, má zcela jasné výsledky. Poslankyně Jitka Chalánková chce iniciovat změnu zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

Chalánková (TOP 09): Změna zákona je nutná
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Odborné kruhy totiž v posledních letech zaznamenávají v některých členských státech Rady Evropy neobyčejně vzrůstající počet dětí, které jsou odebrané z péče svých rodičů a následně svěřené třetím osobám. Média už delší dobu upozorňují na případy odebírání dětí bez relevantních důvodů, jejichž oběťmi jsou čeští i slovenští občané žijící v zahraničí. Některé z nich otřásly i českou a slovenskou veřejností a vyvolali širokou odbornou diskusi. Děti jsou často odebírány milujícím rodičům právě proto, aby systém fungoval a hodně lidí se z něj mělo finančně dobře.

„Konferenci o odebírání dětí z rodin považuji za mimořádně závažnou, až přelomovou. Slyšeli jsme osobní svědectví rodičů i právníků. Systém, který se postupně rozvinul v severských zemích, způsobil četné nevratné lidské tragédie. Svědectví o krádežích dětí rodičům v těchto zemích jsou strašlivá. Jsou stejná jako svědectví o postupech z nacistických koncentračních táborů. I tohle všechno jsme dnes vyslechli. A proto je nejvyšší čas zasáhnout i v České republice, než bude pozdě. Mám bohužel podezření, že v nejzazších případech může mnohdy docházet i k obchodu s dětmi,“ uvedla poslankyně a expertka TOP 09 na sociální politiku Jitka Chalánková.

Například soudce Dieudonne vysvětlil možnosti a limity Evropského soudu pro lidská práva. Šokující svědectví přinesla také anglická psycholožka McNeill. Celý zrůdný systém náhradní rodinné péče vede k rozbíjení rodin ve Velké Británii a nese známky organizované zločinné činnosti institucí státu. Často také dochází k umisťování dětí k pedofilům. „A kdo se třeba odváží zeptat na obchod s lidskými orgány v souvislosti s tímto systémem? Bohužel tyto anglické a severské vzory sociální péče se začínají pomalu, ale zato cíleně, prosazovat i v České republice. Věřím, že se najde mezi politickou reprezentací taková shoda, která to dokáže zastavit a my tak budeme schopni pomoci mnohým nevinným dětem a jejich původním rodinám. Nedokáži už ani vůbec uvažovat o tom, že by tento zrůdný systém snad někdy mohl být naším vzorem. Nedovolím, aby se v Evropě 21. století zacházelo s rodinami a dětmi takovým způsobem,“ dodala Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…