Derner (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj posílil podporu rodin, pečujících o členy s poruchou autistického spektra

03.04.2019 16:47

Královéhradecký kraj se 2. dubna připojil do celorepublikové kampaně Česko svítí modře, aby zvýšil povědomí veřejnosti o problematice poruch autistického spektra (PAS) neboli autismu. Kraj každým rokem posiluje podporu pro rodiny pečující o členy s autismem a navyšuje i počty lůžek pro osoby s PAS, vyžadující zvláštní podmínky péče.

Derner (KDU-ČSL): Královéhradecký kraj posílil podporu rodin, pečujících o členy s poruchou autistického spektra
Foto: derner.cz
Popisek: Vladimír Derner

„Nasvícení budovy našeho úřadu modře je symbol, kterým dáváme najevo sympatie s lidmi, kterých se autismus dotýká. Chceme také informovat veřejnost, co to je autismus a jak se projevuje, aby měla k lidem s tímto postižením více pochopení a snažila se jim porozumět. Tito lidé přitom dokáží s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnosti svým jedinečným a originálním vnímáním světa. Ale to je pouze jedna tvář této nemoci, proto jsme v budově úřadu promítli velmi emotivní dokumentární snímek Děti úplňku, který popisuje život rodin a dětí s nejtěžší formou autismu,“ říká náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová.

„V posledních letech Královéhradecký kraj posílil podporu rodin pečujících o členy s poruchou autistického spektra. Zvýšila se dostupnost služeb rané péče, která poskytuje podporu zmíněným rodinám, vzniklo odborné sociální poradenství pro rodiny, které pečují o osoby s PAS a služba sociální rehabilitace, jejímž cílem je podpořit sociální fungování osob s PAS,“ uvádí náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner.

Kraj podle jeho slov také postupně vyčleňuje vyšší počty lůžek pro osoby s PAS vyžadující zvláštní podmínky péče. V Barevných domcích Hajnice je pro tyto klienty vyčleněno osm lůžek, další se připravují v zařízení Domečky v Rychnově nad Kněžnou, ty by měly vzniknout již v roce 2020. Kromě toho od loňského roku funguje v Rychnově odlehčovací služba, která mimo jiné slouží také lidem s PAS. Osoby s Aspergerovým syndromem kraj podporuje v rámci rozšířených kapacit chráněného bydlení provozovaného Domovem Dědina Opočno.

„V tuto chvíli také dochází k rozšíření denního stacionáře pro osoby se zdravotním postižením Cesta Náchod. Po jeho dokončení by se mohlo i zde otevřít specializované oddělení pro osoby s PAS. Královéhradecký kraj usiluje o zkvalitňování podmínek pro denní stacionáře provozované na svém území tak, aby tyto stacionáře umožnily diferenciaci péče a poskytování služeb osobám s PAS vyžadující podmínky,“ doplňuje náměstek Derner.

Největší zátěží pro systém sociálních služeb jsou lidé s PAS vyžadující specifické podmínky péče. Zde se Královéhradecký kraj snaží rozšiřovat síť sociálních služeb, často řeší přizpůsobení nastavení služeb individuálním požadavkům uživatelům služeb s PAS. Tato péče představuje největší nároky na financování sociálních služeb.

„Jedno lůžko v domovech pro osoby se zdravotním postižením uzpůsobené k péči o osoby s PAS vyžadující vysokou míru podpory kraj vyjde na téměř jeden milion korun. Přesto kraj i nadále počítá se zvyšováním dostupnosti těchto lůžek tak, aby uspokojil potřeby svých občanů,“ dodává Vladimír Derner.

Poruchy autistického spektra postihují podle nejnovějších epidemiologických průzkumů 2 až 2,5 % populace. V České republice je to na 200 tisíc občanů. Autismus však zasahuje do života dalším více než 400 tisíc jejich nejbližších. Jedná se o celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70 % se jedná o postižení kombinované.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.