Dlabajová (ANO): Meziskupina Kreativní průmysly se bude zabývat autorským právem

17.01.2015 10:20

Parlamentní meziskupina pro kreativní průmysly vznikla poprvé v historii Evropského parlamentu ve Štrasburku ve čtvrtek 15. ledna. Iniciativa několika europoslanců skončila po měsících vyjednávání úspěchem.

Dlabajová (ANO): Meziskupina Kreativní průmysly se bude zabývat autorským právem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Skupině Creative Industries budou společně předsedat Christian Ehler (EPP) a Pervenche Beres (S&D), místopředsedkyní se stala česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE)  společně s Helgou Trüpel (Greens). 

„Kreativní průmysly nejsou samostatnou kategorií, ale prolínají se napříč všemi ekonomickými a podnikatelskými aktivitami, od kultury po digitální technologie. Náš program proto zahrnuje jak autorské právo, tak i podporu podnikatelských start-upů v oblasti kreativních průmyslů či hledání možností, jak zajistit a rozvíjet evropské kulturní dědictví i pro další generace,“ popsala priority meziskupiny její místopředsedkyně Martina Dlabajová. Kromě nehmotné hodnoty, kterou kreativní průmysly vytvářejí, mají také velký podíl na ekonomice EU. „Přispívají více než 550 miliardami € k HDP EU, vytváří více než 8 milionů pracovních míst a představují také 4,2 % celkového vývozu EU,“ zdůraznila.

Podporou kreativních průmyslů se Martina Dlabajová zabývala již dříve jako předsedkyně Krajské hospodářské komory Zlínského kraje a byla jedním z hlavních iniciátorů vzniku nové skupiny v rámci Evropského parlamentu. „Naše intergroup pro kreativní průmysly by se měla stát otevřeným a transparentním diskusním fórem v duchu Lisabonské smlouvy. Ta přímo vyzývá Evropskou unii k tomu, aby přispívala k rozkvětu různorodé kultury svých členských států,“ dodala M. Dlabajová.

Intergroups jsou neformální pracovní uskupení, která slouží k propojení a debatě mezi europoslanci různých politických frakcí, výborů i národností, podle jejich osobního zájmu o dané téma. Obecně slouží k výměně názorů na určitou problematiku a k propojování poslanců s odbornou i širokou veřejností v členských státech. Skupina Kreativní průmysly bude v Evropském parlamentu vyžadovat značnou koordinaci, neboť tyto otázky spadají do výborů pro kulturu a vzdělávání, právní záležitosti, průmysl výzkum a energetiku, vnitřní trh a ochranu spotřebitelů či rozpočtového výboru. „V oblasti podpory podnikání a start-upů v kreativních průmyslech vidím i blízkou spolupráci s výborem pro zaměstnanost a sociální věci, jehož jsem členem,“ dodala M. Dlabajová. Podle jejích slov jsou kreativní průmysly také velkou příležitostí pro snižování nezaměstnanosti mladých lidí v Evropě.

reklama

autor: ANO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…