Drápalová (SZ): Rozhodnutí ÚS je nešťastné, omezuje právo na vzdělání

02.03.2015 20:19

Předsedkyně strany zelených Jana Drápalová považuje dnešní rozhodnutí Ústavního soudu týkající se přijímání neočkovaných dětí do mateřských škol za mimořádně nešťastné.

Drápalová (SZ): Rozhodnutí ÚS je nešťastné, omezuje právo na vzdělání
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

"Je mimořádně nešťastné, že se tak citlivá a pro rodiče dětí důležitá otázka, jestli svým rozhodnutím přispívají zdraví svého dítěte nebo naopak, komunikuje jako by to byli rebelové, které je potřeba potrestat sankcemi a omezením přístupu jejich dětí ke vzdělání či pobytu na táborech. Ministerstvo zdravotnictví by se mělo vydat cestou pozitivní motivace, otevřené veřejné diskuze a zejména osvěty. Místo represí by měl stát odpovědně přistupovat k obavám rodičů a snažit se získat jejich důvěru. K dispozici by měly být vyvážené informace o očkování, více možností volby, ať už jde o odložení očkování či volbu jiné šetrnější vakcíny, ale také záruka za odškodnění v případě nežádoucích účinků povinného očkování. Dlouhodobě varujeme před neoprávněným zásahem státu do práv rodičů dítěte, kteří mají být zodpovědní za své děti. Zelení jsou přesvědčeni, že taková rozprava, která je vedena například s hrozbou zavedení sankcí, není svobodnou diskusí o všech problematických otázkách, spojených s očkováním. Povinným očkováním a omezováním práv rodičů svobodně se rozhodnout o podobě očkování navíc dochází k porušování práva na předškolní vzdělání. Je evidentní, že zákaz přístupu zdravých dětí s neúplným očkováním do mateřských škol je zásahem do práv dítěte,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.