Drápalová (SZ): Zemanovy výroky o inkluzi jsou buď neznalostí nebo snahou segregovat

16.01.2015 14:21

Strana zelených (SZ) rozhodně odmítá výroky Miloše Zemana o tom, že by se děti se znevýhodněním měly vzdělávat odděleně.

Drápalová (SZ): Zemanovy výroky o inkluzi jsou buď neznalostí nebo snahou segregovat
Foto: Archiv JD
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Tyto výroky jsou nejen segregační a ze své podstaty zastaralé, ale také v rozporu s tím, k čemu se Česká republika zavázala v rámci mezinárodního práva.

„Není možné, aby hlava státu tímto bezprecedentním způsobem zpochybňovala lidská práva, mezi něž patří i rovnocenný přístup ke vzdělání pro všechny osoby bez rozdílu. Zemanovy výroky o tom, že inkluzivní vzdělávání je neštěstí, svědčí buďto o prezidentově naprosté neznalosti anebo vědomé snaze segregovat už tak znevýhodněnou část obyvatel. K takové společnosti se nechceme vracet. Naopak země, které inkluzivní vzdělávání uplatňují, jako Německo, Rakousko či skandinávské státy, dokáží této výzvě čelit jak v rovině lidské, tedy plnohodnotného života ve společnosti, tak z hlediska ekonomických dopadů,“ uvádí Jana Drápalová, úřadující předsedkyně zelených.

SZ považuje za důležité, aby vzdělání nebylo omezováno jakýmikoliv handicapy, ale bylo otevřeno bez rozdílu všem, v duchu mezinárodního práva. Článek 24 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, který Česká republika v roce 2007 podepsala a o dva roky později ratifikovala, státy přímo a doslova zavazuje k tomu, aby zajistily osobám s postižením rovnocenný přístup ke vzdělání, tj. aby mohly chodit do běžné školy a mohly se vzdělávat celý život, a stejně tak, aby mohly chodit do školy společně s osobami bez postižení.

Smyslem inkluzivního vzdělávání není jen odstraňování překážek, které často nemají nic společného se samotnou schopností a touhou se učit. SZ inkluzivní vzdělávání vnímá jako nezbytnou, pedagogicky vedenou přípravu na život ve společnosti, který se neodehrává v oplocených výbězích, rozdělených podle stupně postižení nebo normality.

Česká republika v roce 2007 podepsala a od dva roky později ratifikovala Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením a spolu s dalšími 151 státy světa se tak zavázala k zavedením inkluzivních opatření, které mají pomoci osobám s postižením začlenit se do běžné společnosti a života. Jinými slovy nabýt práv, které jim jsou v celé řadě (životních) situací dodnes upírána. Čl. 24 Úmluvy navíc státy přímo a doslova zavazuje k tomu, aby zajistily osobám s postižením rovnocenný přístup ke vzdělání, tj. aby mohly chodit do běžné školy a mohly se vzdělávat celý život, a stejně tak, aby mohly chodit do školy společně s osobami bez postižení. Totéž pak platí v případě evropského rámce, kde Evropská strategie pro pomoc osobám se zdravotním postižením 2010–2020: Obnovený závazek pro bezbariérovou Evropu jednoznačně hovoří o podpoře a zavádění takových inkluzivních opatření, které mají vést k úplnému začlenění osob s postižením do běžného vzdělávacího systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…