Europoslanec Březina: Na spadnutí je úplné zrušení poplatků za roaming

18.03.2014 13:06

Tisková zpráva europoslance Jana Březiny (nestraník, Evropská lidová strana, člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku).

Europoslanec Březina:  Na spadnutí je úplné zrušení poplatků za roaming
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Výbor EP pro průmysl, výzkum a energetiku dnes schválil zrušení poplatků za volání do/ze zahraničí v rámci EU (tzv. roaming) od konce roku 2015. Jedná se o nejvýznamnější pozměňovací návrh k nařízení o jednotném trhu v oblasti telekomunikací, který byl dnes schválen. Hlavním iniciátorem návrhu na zrušení roamingu byla Evropská lidová strana, která u této legislativy vykonává i funkci zpravodaje.

Zrušení poplatků se týká hlasových služeb, datových služeb i posílání sms zpráv. Bylo tak vykročeno ke skoncování se stavem, kdy drtivá většina Evropanů při cestování do zahraničí nepoužívá na svém mobilu sociální sítě jako je Facebook stejným způsobem jako doma, v omezeném rozsahu posílá emaily a plná polovina nepoužívá internet. Přetrvávající poplatky za roaming také stojí v pozadí toho, že čtvrtina Evropanů při svých cestách do zahraničí úplně vypíná svůj mobilní telefon.

Dnešní hlasování ve výboru znamená, že poplatkům za roaming už zvoní umíráček. Dle dosavadní praxe lze očekávat, že plénum Evropského parlamentu na svém dubnovém zasedání dnes přijaté návrhy potvrdí a s podporou Evropské komise v zádech je prosadí i v jednání s členskými státy. Evropští občané tak již brzy získají plnou svobodu  rozhodování o tom, zda a v jakém rozsahu budou při svých cestách do zahraničí používat mobilní telefon na volání, posílání sms zpráv a stahování dat z internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky