Fischerová (ODS): Bohuslav Reynek - génius z Vysočiny

22.04.2014 10:50

Doposud nejrozsáhlejší výstava Bohuslava Reynka je zpřístupněna v pražské Valdštejnské jízdárně do 31. července tohoto roku.

Fischerová (ODS): Bohuslav Reynek - génius z Vysočiny
Foto: ods.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Fischerová

16. dubna došlo k otevření této velkolepé výstavy. Mezi význačnými hosty byl i kardinál Dominik Duka, který nedávno spolu s vnučkou Bohuslava Reynka - Veronikou Reynkovou představil Jeruzalémskou bibli s Reynkovými grafikami.  V programu zahájení výstavy nechyběla velikonoční tématika, kterou potvrzovaly výjevy z pašijových her či scénický tanec na téma posledních slov Krista.

Této výstavy se zúčastnila i poslankyně Jana Fischerová, která se se syny Bohuslava Reynka- Danielem a Jiřím již dlouhá léta setkává. „S bratry Reynkovými se znám již dlouho, debata s nimi mě vždy nastartuje tím správným směrem. Setkávala jsem se s nimi na radnici jako starostka, ale i u nich v Petrkově na statku, kde to bylo mnohem osobitější. Tamější prostředí mi připomíná tvorbu jejich tatínka….…“

Bohuslav Reynek, básník, překladatel a grafik, se narodil v Petrkově nedaleko Havlíčkova Brodu na zemědělském statku, který měl po celý život moc rád. Měl moc rád zvířata a přírodu kolem svého rodiště a vždy se sem rád vracel. Skládal zde verše a tvořil grafiku. Francie ho již při své první návštěvě uchvátila. Po přečtení básní Suzanne Renaud chtěl její básně přeložit do češtiny.  Později si slavnou básnířku bere za svoji manželku. Po zabavení statku Němci a později komunisty zde Bohuslav Reynek žije jako zemědělský dělník. V té době zde vyrývá biblické příběhy, které právě v těchto dnech můžeme vidět ve Valdštejnské jízdárně.

„Je to výjimečná výstava, jsou zde výhradně grafická díla, některá zcela poprvé. Je zde vystaveno celkem 330 děl, byla jsem výstavou nadšena a ještě se v příštích měsících do Valdštejnské jízdárny chci vrátit. Bohuslav Reynek byl výjimečný člověk, přitom nesmírně skromný,“ dodává Jana Fischerová.

reklama

autor: Jana Fischerová - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…