Gabal (KDU-ČSL): Možnost obyvatel v újezdech volit si samosprávu je klíčová

18.03.2014 17:56

Řeč na 7. schůzi PSP ČR dne 18. 3. 2014.

Gabal (KDU-ČSL): Možnost obyvatel v újezdech volit si samosprávu je klíčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Gabal

Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych po velmi podrobném představení zákona předkladatelem přednesl jednak zpravodajskou zprávu k návrhu zákona a pár svých komentářů.

Za prvé. Máme před sebou zákon, který je poměrně velice důkladně propracovaný, pracovalo na něm několik kabinetů. Myslím si, že ho začala vláda premiéra Nečase, zpracovala ho ze základních hledisek, pokračoval kabinet Jiřího Rusnoka, který jej již této Sněmovně předložil, a nyní tedy máme před sebou finální znění. Myslím si, že tento zákon je velmi dobře připraven, že byl hodně podrobně předjednáván a do určité míry v sobě nese přetížení toho složitého a obsáhlého předjednávání. Nicméně řekl bych, že ta dlouhodobá příprava souvisí s poměrně velkými očekáváními toho, co považuji na zákoně za podstatné, a to jsou očekávání dvou tisíc lidí na to, že dosáhnou na svoji vlastní samosprávu a samosprávné obce, konkrétně šest obcí. To znamená, když budeme o tomto zákonu jednat, a to zdůrazňuji, výrazně nebo primárně jednáme o budoucnosti, samosprávě, možnosti vlastnit majetek apod. dvou tisíc občanů, kteří dosud majetek vlastnit nemohli, neměli samosprávu a byli především součástí správy vedené vojenskou kanceláří vojenského újezdu. To znamená, to vidím osobně jako primární. A to narovnání nejenom možnosti vlastnit, ale zejména volit si samosprávu, považuji za klíčové.

Za další. V rámci úprav hranic rezort Ministerstva obrany řešil restituční a další sporné prvky na území vojenských újezdů a myslím si, že je to také velmi podrobně propracováno. K uvedené problematice občanských práv je připojen návrh na zrušení vojenského újezdu Brdy s argumentací nadbytečnosti, nevyužitelnosti a nepoužitelnosti vzhledem ke změnám velikosti a struktuře Armády ČR a na podkladě analýzy Generálního štábu.

Musím říct, že samozřejmě jde o velmi legitimní argumenty, jakkoliv jde o území silně kontaminované střelivem, s velkými zásobami kvalitní pitné vody a dřeva, nicméně podle mého názoru jde o území, které - abych tak řekl - nebo uzavření újezdu Brdy, já plně respektuji názor Generálního štábu i armády - odpovídá období, kdy armáda odhazovala všechny sebemenší možnosti, které můžou uspořit pár korun. Doufám, že případným uzavřením tohoto vojenského újezdu toto období končí. Zároveň - protože jsem si vědom toho, že je to sporná část celého zákona, a tu hlavní část vidím ve vyřešení problému základních práv a možností vlastnit těch dvou tisíc občanů, myslím si, že je ještě třeba otevřít prostor pro jednání otázky vojenského újezdu Brdy, a to prodloužením lhůty na projednání do druhého čtení na 90 dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…