Gazdík (STAN): Chceme nezávislý audit hospodaření České pošty

19.08.2015 8:33

Chceme nezávislý audit hospodaření České poštyHnutí Starostové a nezávislí důrazně požaduje ve světle nynějších afér kolem České pošty nezávislý audit jejího hospodaření. Zasedání Bezpečnostní rady státu pochybnosti rozhodně nerozptýlí.

Gazdík (STAN): Chceme nezávislý audit hospodaření České pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Hnutí STAN se na požadovaném důkladném auditu chce podílet - případně i finančně – za předpokladu, že budou splněny požadavky na skutečnou nezávislost auditorské kanceláře. A zcela jistě chce STAN znát jeho konečné výsledky.

„Je to legitimní požadavek. Už několik let bojujeme proti hrozbě zavírání poštovních poboček ve stovkách malých obcí. Teď se ukazuje, že Česká pošta skutečně nehospodaří dobře a že se možná i dostala do hledáčku vládních stran jako možný zdroj příjmů stranických pokladen. Vyvrátit to může právě jen audit,“ říká Petr Gazdík, 1. místopředseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny za TOP 09 a Starosty.

STAN kromě čerstvé aféry kolem podnikatele Čadka, kde se na zveřejněných nahrávkách mluví o údajném tunelování České pošty ve výši 200 milionů korun ročně nebo o úplatku pro stranickou pokladnu ČSSD, připomíná i nyní policií šetřený případ firmy Agrotec. Tato firma vlastněná vicepremiérem Andrejem Babišem je podezřelá z uplácení a z manipulace s veřejnými zakázkami pro Českou poštu.

„Těch podezření je už příliš. Zatímco starostové ve snaze zachránit pobočku ve své obci musí poskytovat poště prostory zadarmo nebo dokonce dotovat provoz, zdá se, že pošta je tunelována shora,“ dodává Gazdík.

Chceme znát, jak je to doopravdy

To vše v situaci, kdy vláda nalije do České pošty jen za letošní rok 700 milionů korun jako „kompenzaci za ztrátové služby“.

„Pořád dokola opakují, že pošty hospodaří ve ztrátě. Chceme prostě znát, jak je to doopravdy. Bezpečnostní radu státu stěží prověří finanční toky České pošty. Obáváme se, aby to nebyla jen mediální zástěrka,“ dodává Radim Sršeň, místopředseda STAN a zároveň i 1. místopředseda Sdružení místních samospráv.

Audit by měl ministr vnitra Milan Chovanec podle STAN zadat co nejdříve a nezávislého auditora vybrat transparentně.

„Možná by současné tristní situace měla vést i k úvahám o změně zákona o České poště, ve kterém by se měly posílit mechanismy vnější nezávislé kontroly tohoto podniku, který poskytuje veřejné služby,“ říká Stanislav Polčák, místopředseda STAN a poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…