Golasowská (KDU-ČSL): Prosadili jsme zvýšení slevy na druhé a další dítě o 15 %

25.04.2021 10:35

Zvýšení slevy na druhé a další dítě o 15 % je skvělou zprávou pro pracující rodiče.

Golasowská (KDU-ČSL): Prosadili jsme zvýšení slevy na druhé a další dítě o 15 %
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

„Nechceme rozšiřovat fronty žadatelů o dávky, přesto je naším cílem nechat pracujícím rodičům více z vydělaných peněz a nenechávat je závislé na dávkách,“ říká poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská, která legislativní návrh předložila.

Je zřejmé, že s každým dalším narozeným dítětem rostou náklady, ale celkový příjem se dělí větším počtem osob žijících ve stejné domácnosti. „Daňové zvýhodnění na děti dosud nepočítalo s odpočtem na každé dítě v domácnosti, což bylo vůči rodičům více dětí značně nespravedlivé,“ konstatuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který dodává, že uvedená novela má rodiče současně motivovat k práci.

Doteď byla jen možnost pobírat rodičovský příspěvek, o který však rodina přišla, pokud vydělala víc, než byl stanovený limit 2,7 násobku životního minima. To pak bylo pro rodiče demotivující, když si našli lépe placenou práci, přišli o přídavky a často o víc, než by se jim podařilo vydělat.

Rodina se třemi dětmi si polepší o 6 542 Kč

„Musíme si uvědomit, že i v souvislosti s distanční výukou rostou náklady na uživení rodiny. Nepočítáme-li náklady na pořízení odpovídající techniky, vydají rodiče měsíčně mnohem více za stravu, veškeré energie, vodu, ochranné pomůcky a řadu dalších nezbytností, které při běžném režimu nebyly potřeba, případně se dítě stravovalo ve škole a zaplatilo za oběd nesrovnatelně méně,“ upozorňuje Jurečka a dodává, že u rodin s více dětmi bývá průměrný příjem na hlavu nižší než u seniorů, kteří pobírají starobní důchod.

„Díky našemu návrhu zůstane v rodinách každý rok až 2,3 miliardy korun. V praxi to znamená, že například rodičům se třemi dětmi zůstane v peněžence za rok navíc 6 542 Kč,“ upozornil Jurečka.

Měsíční vyplácení daňového bonusu

„Chceme, aby všem pracujícím rodičům zůstalo v kapse více vydělaných peněz a nemuseli stále dokola počítat, jestli si vydělají o stovku více a přijdou o dávky v řádu set či tisíců korun. To je pro ně vyčerpávající a demotivující. Chceme, aby se rodiče stali co nejvíce soběstační a zároveň získali možnost ihned uplatnit slevu na dani za každé dítě, které vychovávají a nemuseli čekat rok, než jim přijde na účet přeplatek na daních,“ uvedla Golasowská, která prosazení slevy na děti jednoznačně vítá a mělo podle ní být zavedeno už dávno. Daňový bonus na děti by se podle novely měl nově vyplácet měsíčně, protože i účty je zapotřebí platit průběžně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…