Havlík (ČSSD): Rozhodnutí společnosti Vítkovice Steel respektujeme

15.02.2015 22:19

Vedení Moravskoslezského kraje akceptuje rozhodnutí hutní společnosti Vítkovice Steel ukončit k 30. září 2015 provoz ocelárny. Po dnešním jednání Rady hospodářské a sociální dohody Moravskoslezského kraje (Tripartity) o tom informoval náměstek hejtmana Daniel Havlík.

Havlík (ČSSD): Rozhodnutí společnosti Vítkovice Steel respektujeme
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Integrované povolení obsahuje podmínky, které v souladu s platnými závěry Evropské komise musí velké firmy při svém fungování dodržovat. Mimo jiné nařizuje využívat nejlepší dostupnou techniku, určuje, jaké množství znečišťujících látek mohou během roku vypustit do ovzduší a další. Vzhledem k tomu, že integrované povolení pro vítkovickou ocelárnu vyprší na konci září, respektive do této doby nebude vybudována nová ekologická investice spočívající ve stavbě sekundárního odprášení ocelárny, podnik nebude moci dál ocel vyrábět.

„Vážíme si každého zaměstnavatele, podporujeme každé rozumné a odpovědné kroky vedoucí k udržení zaměstnanosti v regionu. Platí to i pro společnost Vítkovice Steel, která dává práci stovkám lidí z Moravskoslezského kraje. Rozhodnutí majitelů a vedení tohoto podniku zavřít ocelárnu respektujeme. Nejdůležitější nyní bude co nejdříve najít řešení pro odcházející zaměstnance,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík.

„Je strategicky důležité nalézt řešení pro odcházející zaměstnance co nejdříve,“ souhlasí předseda představenstva společnosti Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka. Míní, že prodloužení integrovaného povolení neřeší dlouhodobě situaci v zaměstnanosti v Moravskoslezském kraji a současně nemá zásadní vliv na hospodaření společnosti a její existenci. „Zvážili jsme všechny reálné možnosti řešení a jsme přesvědčeni, že toto rozhodnutí napomůže uzavřít jednu kapitolu historie firmy a dlouhodobě zachovat výrobu ve Vítkovice Steel i v budoucnosti,“ konstatoval Dmitrij Ščuka. 

Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, vydal pro společnost Vítkovice Steel (původně Evraz Vítkovice Steel, a. s.) prvotní integrované povolení v roce 2005. Mimo jiné v něm stanovil povinnost předložit projektovou dokumentaci takzvaného sekundárního odprášení haly ocelárny. Projekt byl sice krajskému úřadu předložen, ale nikdy nedošlo k jeho realizaci. Krajský úřad proto stanovil konečný termín realizace sekundárního odprášení haly ocelárny nejpozději do 30. 9. 2015, a zároveň nařídil provést technicko-organizační opatření, díky kterým již došlo k dalšímu snížení emisí vznikajících při výrobě oceli. Například pomalejší nalévání surového železa, uzavření otvorů v obvodovém a střešním plášti haly ocelárny vyjma nezbytně nutných aeračních otvorů, kontrolu a čištění hrdla mísičů od zatuhlé strusky a surového železa před přeléváním surového železa do licích pánví a další ekologická a ekonomicky přijatelná opatření. Do stavby sekundárního odprášení ocelárny ale firma neinvestovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…