Havlová (VV): Novela energetického zákona je zmetek a zdraží nám elektřinu

03.11.2014 15:20

Dnes proběhnul v Poslanecké sněmovně seminář pod záštitou Olgy Havlové k novele energetického zákona. Hlavním hostem semináře byla předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERU) Alena Vitásková. Zákon nastavuje pravidla vzniku ceny elektřiny, tepla i plynu a kompetence ERU.

Havlová (VV): Novela energetického zákona je zmetek a zdraží nám elektřinu
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

„Návrh dopadne na peněženku každého z nás. Já jako poslankyně za Moravskoslezský kraj si nedovedu představit, že by kvůli tomuto zlobovanému zákonu u nás rostla cena energií," řekla na úvod poslankyně Havlová.

Energetický regulační ústav má hájit na trhu rovné postavení všech účastníků a je garantem stabilního investičního prostředí. Dnes je to hlídač cen a ochránce spotřebitelů. Nyní má být, ale vykoštěn ve svých kompetencích.

„Navrhovaná novela, která se předkládá Parlamentu je zmetek, který bude mít negativní dopad na energetický trh, na ekonomiku České republiky, negativní dopad do cen pro konečné spotřebitele. Něco podobného tu byl před několika lety, to se připustil fotovoltaický boom, který pravděpodobně připravila podobná parta," varovala před novelou šéfka ERU Vitásková.

Zákon má zrušit funkci předsedy ERU bez toho, aniž by bylo řečeno, kdo úřad řídí. Má se zavést Rada Energetického regulačního úřadu, která předsedu ERU částečně nahrazuje. Nominace do ní ale nebudou prováděny na základě odbornosti (podstatně nižší nároky na odborné kompetence) ale politické nominace. Členy by totiž jmenovala Vláda.

„Vláda úmyslně oklešťuje pravomoci ERU ve prospěch rozvodných firem, což v podstatě znamená, že přednost má vydělávání peněz velkých monopolů. Už nyní máme nejdražší rozvodnou síť a ceny za rozvod nejvyšší v Evropě. Místo hlídacího psa ceny elektřiny, tepla a plynu, bude ERU hlídacím psem zisků energetických firem," uzavřela seminář poslankyně Olga Havlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…