Hejtman Hašek: Kotlíkové dotace vzbudily zájem. Budu jednat s ministrem o urychlení druhého kola

07.03.2016 15:10

Osmdesát milionů korun, které rozděloval Jihomoravský kraj na tzv. kotlíkové dotace, vyčerpali žadatelé během necelého měsíce. Díky elektronické registraci se netvořily fronty, celkem pracovníci úřadu přijali více než 900 žádostí o dotace od fyzických osob na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za nové nízkoemisní zdroje. V papírové podobě, kterou i s příslušnými přílohami museli žadatelé doložit do pěti pracovních dní, přišlo nakonec 791 žádostí.

Hejtman Hašek: Kotlíkové dotace vzbudily zájem. Budu jednat s ministrem o urychlení druhého kola
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

„Zájem nás mile překvapil. Věřím, že Jihomoravané budou mít stejně velký zájem i při vyhlášení druhého kola krajské výzvy. Původně jsme druhé kolo plánovali na konec letošního roku, budu v nejbližších dnech jednat s ministrem životního prostředí Brabcem o možnosti urychlení s ohledem na velký zájem Jihomoravanů o kotlíkové dotace,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ve druhém kole výzvy je připraveno 50 milionů korun.

Jak sdělil, největší zájem o dotace projevili lidé z jihu Moravy hned první den, kdy se zaregistrovalo přes tři sta zájemců. „Pak zájem klesal, ale každý den jsme přijímali nové a nové žádosti. Příjem žádostí jsme ukončili 12. února z důvodu vyčerpání 80 milionové alokace,“ doplnil hejtman s tím, že nejvíce přišlo žádostí na kotel na biomasu (309), dále na kondenzační kotel na plyn (201), kombinovaný kotel - uhlí/biomasa (114), o tepelné čerpadlo projevilo zájem 101 lidí a o kotel na uhlí 63 zájemců.

„Co se týče míst trvalého pobytu, odkud lidé nejvíce žádali o dotace, jedná se na prvním místě o Boskovice, odkud přišlo 130 žádostí, dále je to Blansko, kde zájem projevilo přes 80 lidí, následuje Tišnov s téměř 80 žádostmi,“ vyjmenoval hejtman. Značnému zájmu také pomohly informační semináře, které se uskutečnily v 7 městech.

Nejvíce kotlů si však chtějí lidé vyměnit v Brně (20), dále pak v Boskovicích (17) a Lomnici (13).

„První žádosti bude Rada Jihomoravského kraje projednávat už na březnových zasedáních. V případě schválení bude s úspěšnými žadateli uzavřena smlouva o poskytnutí dotace. K výměně kotle pak musí dojít do 6 měsíců od uzavření smlouvy, nejpozději však do 31. října 2016,“ uvedl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…