Hejtman Netolický: Musíme mít záruku stabilního přísunu financí na rekonstrukce silnic. Bez toho...

03.03.2016 15:10

Obce podporují kraj při nárocích na stát. Silnice nižších tříd si zaslouží stabilní financování.

Hejtman Netolický: Musíme mít záruku stabilního přísunu financí na rekonstrukce silnic. Bez toho...
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Hejtman Martin Netolický včera jednal s krajským předsednictvem Sdružení místních samospráv Pardubického kraje (SMS Pk). Tématem jednání bylo mimo jiné navýšení krajského grantu pro jednotky dobrovolných hasičů, dále otázka plánovaného rušení poboček České pošty, zákonodárná iniciativa kraje či státní dotace na modernizace silnic nižších tříd.

„Díky rozvinuté krajské struktuře SMS je možné se zástupci sdružení řešit přímo konkrétní problémy v území, což je například nevýhodou Svazu měst a obcí ČR, který funguje pouze centrálně. Sdružení je velmi aktivní a je nám užitečným partnerem v celé řadě jednání,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Byl jsem ujištěn, že obce jednomyslně podporují iniciativu krajů, týkající se pravidelného příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury na modernizace silnic druhých a třetích tříd stejně jako tomu bylo v minulém a letošním roce. Kraje musí mít záruku stabilního přísunu financí na rekonstrukce silnic, které jsou často jedinou příjezdovou cestou do obce. Bez těchto peněz nebudeme schopni zajistit ani prostou obnovu, natož pak rozsáhlejší modernizace,“ uvedl hejtman Netolický.

Ten zástupce SMS Pk informoval také o navýšení krajského grantu pro dobrovolné hasiče na nákup cisteren a rekonstrukce či výstavby požárních zbrojnic. „Jsme připraveni na dofinancování dotačního titulu Ministerstva vnitra vyčlenit částku až do výše 11 milionů korun. Za tímto účelem jsem nechal sestavit poradní tým složený ze zástupců Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, kteří nám dají své stanovisko k odeslaným žádostem,“ sdělil hejtman Netolický.

Mezi další témata, která hejtman probíral mimo jiné s předsedou krajského sdružení a starostou Dřítče Jozefem Petrencem či starostou Českých Heřmanic Pavlem Eliášem, patřila problematika plánovaného utlumování provozu některých poboček České pošty. Diskutovalo se také o problematice zákona o zemědělském půdním fondu a poplatcích za vyjmutí pozemků z jednotlivých tříd ochrany. Hejtman rovněž seznámil členy předsednictva se zákonodárnou iniciativou kraje, kterou předložila starostka Morašic Hana Štěpánová a schválilo ji krajské zastupitelstvo koncem února. Krajský návrh se týká navýšení podílu obcí na rozpočtovém určení daní, které jim bylo sníženo v roce 2012 a do současnosti nebylo narovnáno.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.