Heller (KDU-ČSL): Vytiskovo JZD na jihu Čech

09.04.2014 5:28

Zprvu se zdálo, že školství bylo v Jihočeském kraji sociální demokracií komunistům pouze obětováno. Nejde přeci o silový rezort. Jak se ale zdá, všechno mělo své důvody. Vzniká zde totiž tzv. Vytiskovo JZD. Komunistický radní mluví otevřeně o penězovodu, který je třeba napojit a přiznává spolupráci s kmotrem z Hluboké Pavlem Dlouhým.

Heller (KDU-ČSL): Vytiskovo JZD na jihu Čech
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

O co jde? Sociální demokracie a komunisté přišli s tím, že je přeci zcela zbytečné, aby jednotlivé zemědělské, rybářské a lesní střední školy měly své pozemky ve správě. A proto vytvořili tzv. Vytiskovo JZD a do tohoto kolchozu začínají „znárodňovat“ jednotlivé pozemky středních škol. Jde přibližně o několik tisíc hektarů pozemků. Při centrálním spravování se prý bude efektivněji se statky pracovat. Právně je vše v pořádku, protože zřizovatelem je kraj, logicky už ale ne. Navíc Vytiska otevřeně přiznává, že nejde o efektivní správu, ale pouze o penězovod.

 Samozřejmě jde o to, aby sociální demokraté, komunisté a jejich kumpánové měli kontrolu nad pořádným balíkem peněz. Z několika tisíc hektarů lesů a rybníků už se dá „solidně žít“. Školy se bouří, krajská školská komise také, ale nikoho to nezajímá. Prakticky se neušetří ani koruna. Naopak. Hned zpočátku se musela nakoupit technika pro toto JZD. A komínem prohučelo prvních pár desítek milionů. To jsou však „drobné“ jen pro začátek.

 Abych byl ale k sociálním demokratům férový, našli se i tací, kteří už nebyli ochotni takové zvěrstvo podpořit. Moc jich ale bohužel nebylo. Například písecký starosta Veselý z ČSSD vznik JZD nepodpořil. A proto bylo třeba na podporu JZD sehnat hlasy jinde. Zajímavé je, že tyto hlasy se našly u údajně konzervativních a pravicových zastupitelů z TOP 09. Možná, že starosta města Vimperk Petrášek z TOP 09 a hokejová legenda Pouzar z TOP 09 budou mít snazší cestu pro své projekty, těžko říct. Je veřejným tajemstvím, že podnik pana Pouzara má výrazné těžkosti a bude zajímavé sledovat, který penězovod hokejovou legendu zachrání. „Politická dohoda“ je cítit více, než kdy jindy. Každopádně fakt, že TOP 09 na jihu Čech podporuje model socialistického kolchozu, je více než zajímavý.

 Kraj si nezpracoval ani žádnou studiu a rozhodl od stolu. Vytiska otevřeně přiznává, že žádnou vizi v oboru nemá, etická rovina rozhodnutí ho nezajímá a že mimo jiné rozhodl na základě rad kmotra Pavla Dlouhého z ODS. Nedělám si iluze o zájmech pana Dlouhého. Je zvláštní, že si komunisté s údajně pravicovými politiky tak dobře rozumí.

 Co je ale nejhorší je zimolovsko-vytiskovský strach, který na jihu Čech visí ve vzduchu. Když zavoláte na jednotlivé školy a ptáte se, kolik vlastně hektarů pozemků je v ohrožení, všichni se bojí mluvit. Zřejmě proto, aby si nenaštvali „pantáty“ nejen na krajském úřadě. Situace se opakuje. Před téměř dvěma lety, když se rozjížděly protesty proti zapojení komunistů do Rady Jihočeského kraje, byl zjevně skrze starosty a ředitele vyvíjen tlak na informační embargo. Když nějaký učitel uspořádal diskuzi se studenty na téma, zda je aktuální situace v pořádku, nezřídka skončil na koberečku u ředitele nebo starosty. Posílání inspekce na vybrané školy nebylo výjimkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Šimon Heller

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…