Hellmichová (SNK-ED): Opravdu výjimečná škola (za všechny peníze)

05.10.2014 15:40

Město Litvínov před dvaceti lety porodilo školu. Je to takové dítě našeho pana starosty a tak ho krmíme a rozmazlujeme. Mluvíme o něm jako výjimečném dítěti. Co je ale měřítkem prestiže a výjimečnosti? Co je měřítkem kvality střední školy?

Hellmichová (SNK-ED): Opravdu výjimečná škola (za všechny peníze)
Foto: red
Popisek: SNK ED

Opravdu výjimečná škola za všechny peníze, nebo rozmazlené starostovo dítko. Určitě je potřebné a důležité podporovat školství. Jde o to, jak ho podporovat, co od toho očekávat a jak měřit efektivitu podpory.

Představme si střední školu. Jmenuje se Schola Humanitas, což je jistě jméno velmi ctihodné. Zřizovatelem je město Litvínov. Škola samotná je takovým dítětem pana současného starosty, ten je střídavě prvním mužem radnice a střídavě prvním mužem (ředitelem) školy. Takže se stará o to, aby jeho vlastní děťátko mělo na talíři vždycky dost. Za dvacet let existence dostala od města Schola Humanitas 120 milionů korun, což je krásným naplněním myšlenky, že všichni jsme si rovni, jenom někteří jsou si rovnější. Tato střední škola je jinak financována státem pomocí standardních normativů (jako každá jiná), navíc má školné a k tomu bohatého tatínka město Litvínov.

Člověk by předpokládal, že za tyto peníze dostává město naprosto prestižní ústav, který svojí kvalitou konkuruje tomu nejlepšímu a nejšpičkovějšímu v celé zemi, který pro naše město a jeho přirozené okolí zajišťuje vzdělání opravdu na maximální možné úrovni. Asi by tady měl být velký nával a studenti by se měli prát o možnost třeba i jenom uklízet zdejší chodby. A co více – měli bychom hrdě odmítat stovky zájemců z celé České republiky. Mělo by to tak určitě být – vždyť v září ve škole skoro nikoho nenajdete. Všichni jsou v zahraničí na pobytech, stážích, výměnách. Ani mnohá francouzská lycea nejezdí na svoje zájezdy autem s třízónovou klimatizací. To je již nějaký kus prestiže. Školu navštěvuje 140 teenagerů, škola má na tento nevelký počet jednoho ředitele, dva zástupce a učitel ve třídě má 8 až 9 studentů. Což ve srovnání s „obyčejnými“ ústavy zní jako hudba nebeská.

Jenže, a to je opravdu zvláštní, nějak ty hromady peněz a vysoký počet učitelů na žáka nepřinášejí adekvátní výsledky. Ústav přijímá bez zkoušek, návaly totiž nejsou. Devět (opravdu 9) z deseti (opravdu z 10) studentů neodmaturuje z matematiky. Zato má na konci roku na účtech i pět milionů korun navíc a zatímco ostatní si z FKSP mohou zajít tak akorát do divadla, tady se jezdí na výlety do zahraničí.

Ta škola je tak trochu rozmazlená, dalo by se říci. Inu, protekční dítě pana starosty, tak to se zlatou mládeží chodí. Pořád jí rodiče dávají peníze a nakonec jsou z toho jenom a jenom problémy.

Opravdu nejsem naprosto proti podpoře školství. Ani náhodou, naopak. Litvínov potřebuje kvalitní školy a konec konců to poslední roky v zastupitelstvu opakuji skoro pořád (už s tím některé jistě rozčiluji). Moje nadační činnost je zaměřená právě na školství. Ale odmítám vydávání peněz bez toho, že by výsledkem byly jasné a definovatelné výsledky, že by výsledkem byla kvalita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SNK ED

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…