Hnyková (Úsvit): Benefity by se měly rozšířit na celé spektrum dobrovolnictví

07.02.2014 12:29

Řeč na 6. schůzi PS PČR dne 7. 2. 2014.

Hnyková (Úsvit):  Benefity by se měly rozšířit na celé spektrum dobrovolnictví
Foto: Archiv JH
Popisek: Jana Hnyková

Vážený pane předsedající, vážené dámy a vážení pánové, byla jsem jmenovaná zpravodajem k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, sněmovní tisk 76.

Jak už jsme zde slyšeli, cílem návrhu novely je zabezpečit možnost aplikace zákona o dobrovolnické službě v souvislosti s rekodifikací soukromého práva ve vztahu k zákonu, a to k občanskému zákoníku a zákonu o obchodních korporacích a k úkolům, které vyplývají z usnesení vlády č. 611/2007 a č 108/2013.

Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích zavádí do českého právního řádu některé nové formy právnických osob a nebo mění obsah stávajících, na což předkládaná novela reaguje.

Pan ministr nám zde sdělil, čeho se to týká. Závěrem bych jenom zhodnotila novelu zákona o dobrovolnické službě.

Tato novela není náročná, obsahuje minimum změn, které reagují pouze na nové právní podmínky a přijaté zákony či další opatření. Zásadním způsobem mění právní úpravu právnických osob soukromého práva, včetně nestátních neziskových organizací, které jsou nyní novými subjekty zákona o dobrovolnické službě. Tyto neziskové organizace jsou v postavení tzv. vysílajících organizací podle zákona o dobrovolnické službě, které mohou mít akreditovaný projev nebo program podle tohoto zákona.

Tato novela není náročná, jak už jsem řekla před chvílí, a zásadním způsobem nezasahuje do obsahu a nebo smyslu dobrovolnické služby, naopak se snaží toto v nových podmínkách zachovat, nenutí dotčené subjekty k žádným urychleným změnám a je tedy zároveň i ve velmi krátkém termínu aplikovatelná. Zároveň ovšem nedojde k takovým zásadním změnám, které by zákon o dobrovolnické službě potřeboval. Přijetí navrhované novely zákona umožní plnou aplikovatelnost zákona, neboť přiměřeně reaguje na nové právní prostředí tak, jak je nastaveno v novém občanském zákoníku a zákonu o obchodních korporací.

Na závěr ovšem musím zkonstatovat, že tento návrh považuji pouze za malou novelu, a předpokládám, že nám vláda v gesci ministerstva vnitra předloží v budoucnu zcela novou právní úpravu, která by se týkala dobrovolnictví v celé jeho šíři a vyjadřovala podporu všem formám dobrovolnických aktivit. Zákon musí zahrnovat obecnou úpravu dobrovolnictví a na druhé straně akreditovanou dobrovolnickou službu. Benefity vyplývající nyní ze zákona o dobrovolnické službě by se měly rozšířit na celé spektrum dobrovolnictví. Jedná se zejména o daňové výhody a možnost spolufinancování projektů ze státního rozpočtu vyčíslením dobrovolnické práce. Nepřijetí návrhu zákona s účinností v co nejkratší době bude mít za následek částečnou nekompatibilitu zákona o dobrovolnické službě s rekodifikovaným soukromým právem. Nové právní formy právnických osob nebudou moci získat akreditaci. Stávající akreditované organizace nebudou moci využít možností změny své právní formy, aby tato lépe odpovídala jejich potřebám. V případě, že tak učiní, bude jim muset být odebrána akreditace, což zkomplikuje jejich čerpání dotací a způsobí jejich finanční destabilizaci.

Z těchto důvodů navrhuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky také zkrátit lhůtu pro projednání návrhu zákona přikázaným výborem, případně výbory, a to o 30 dnů, a navrhuji k projednání výboru pro sociální politiku. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi