Holodňák (Piráti): Výzva pro Vondráčka - Neomezujte občanské svobody zákazem kouření

05.08.2014 4:33

Diskutovaný návrh ANO o plošném zákazu kouření povede k omezování podnikatelské i osobní svobody. Zákaz může mít likvidační důsledky pro malé restaurace. Zkušenosti s prohibicí jsou nabíledni. Zákaz kouření zvýší prodej nekolkovaných cigaret.

Holodňák (Piráti): Výzva pro Vondráčka - Neomezujte občanské svobody zákazem kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

V posledních dnech českými médii rezonují zprávy o novelizaci zákona "o opatřeních před škodami působenými tabákovými výrobky" z pera Radka Vondráčka, poslance hnutí ANO. Dle jeho slov "přidá k zákonu písmeno C v následujícím znění: Zakazuje se kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování." ( http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci ... -pul-roku/ )

Zákon, který by měl vstoupit v platnost v příštím roce, tak zakáže kouření všude tam, kde se podává jídlo i nápoje. Občané si tak budou zřejmě muset odpustit cigaretu u piva ve své oblíbené hospodě a chodit potupně kouřit ven.

Argumenty pro plošný zákaz kouření jsou známé: nekuřáci nebudou muset dýchat cigaretový kouř, zlepší se ovzduší v restauracích a omezí se riziko vzniku chorob spojených s kouřením. Často se také objevuje názor, že kuřáci svým zlozvykem diskriminují nekuřáky. Já však tuto argumentaci odmítám. Vždyť nekuřácké provozovny vznikají již dnes na principu volné konkurence. Nechtějí-li nekuřáci dýchat znečištěný vzduch, mají možnost zvolit nekuřácké prostředí. Taková poptávka je motivací pro majitele restaurací, kteří se mohou rozhodnout nalákat takové zákazníky zřízením nekuřáckého provozu. Nerozumím tedy, proč by do vztahu zákazníka a poskytovatele restauračních služeb měl vstupovat stát nezdravou regulací.

Kromě omezení svobody nakládat se svým majetkem dle své libosti (tedy povolit či zakázat svým hostům v restauraci kouřit) s sebou zákaz kouření přinese další neblahé důsledky. Zákaz kouření ohrozí například čajovny, ve kterých je zvykem značné části hostů u čaje kouřit vodní dýmku. Pijáci piva místo sezení v hospodě obsadí veřejná prostranství s lahvovým pivem, neboť jen tam si budou moci dát u piva cigaretu. Regulace by také dala okamžitou konkurenční výhodu nekuřáckým restauracím, což se jeví jako zásah do svobodné tržní soutěže.

Připomeňme si také případ Irska, kde se po zavedení plošného zákazu kouření v restauracích a tvrdé tabákové restrikci zvýšil prodej nekolkovaných cigaret na celých 30%. Daňové úniky dosahují řádů miliard Kč.

Nezbývá mi tedy, než vyzvat poslance ANO a ČSSD, kteří chtějí novelizaci zákona podpořit, aby tak nečinili a nenarušovali tak občanské svobody. Na rozdíl od naší vlády věřím, že občané České republiky si dokážou sami dobře rozhodnout o tom, jak a pro koho provozovat restauraci, stejně tak jako kam jít na jídlo nebo na pivo. Souhlasím s tím, že by se nemělo kouřit ve veřejných budovách nebo na zastávkách, neboť to jsou místa, která si člověk nemůže vybrat. Osobně jsem také toho názoru, že by se v restauracích nemělo kouřit v době podávání obědů. Jedním dechem však dodávám, že nejlepší regulací je samoregulace. Pokud chcete jít na oběd, vyberete si zakouřenou hospodu nebo nebo vzdušnou restauraci? Naopak - chcete-li posedět s přáteli u piva a při půllitru si zakouřit, zvolíte kuřácký bar nebo nekuřáckou kavárnu?

Možným řešením je také zákonně rozlišit jednotlivé typy provozoven podle toho, co nabízí, a zda-li dovolují hostům kouřit. Jejich určení by však opět mělo zůstat plně v dikci majitele provozovny a tržní poptávky.

Nerad bych, aby se z kuřáků stali lidé druhé kategorie; v rámci svého působení v České pirátské straně se pokusím udělat vše pro to, abychom zabránili plošným zákazům a regulacím, které principielně diskriminují občany ČR a dotýkají se jejich práv a svobod.

Dovolte mi ukončit tento článek citátem:

"Svoboda je volbou vlastního bytí. Tato volba je absurdní."Jean Paul Sartre

Tento článek nevyjadřuje oficiální stanovisko České pirátské strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Holodňák - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…