Horvát (ODS): Školství chybí právní a finanční gramotnost

29.07.2014 9:13

České školství je plné dlouhých textů k zapamatování, matematických vzorečků hodících se pro budoucí specialisty a hodin vědomostních naléváren. Ovšem příprava pro praktický život pokulhává.

Horvát (ODS): Školství chybí právní a finanční gramotnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Většina z nás na základní a střední škole zažívala to samé. Hodiny zbytečných datací, odborné terminologie a přesných definic. Ovšem téměř žádný z budoucích ekonomicky aktivních absolventů těchto škol nikdy všechny uvedené znalosti nevyužije, přičemž více než 80% z nich nadobro zapomene.

Mnohem důležitější je příprava na tvrdou džungli života. Existují občanské a rodinné výchovy, které přece jen přinášejí žákovi určité praktické informace, a to většinou zábavnou formou. Ovšem žák si určité problémy dokáže uvědomit až o několik let později, tedy v průběhu středoškolského vzdělávání, kdy je nejvhodnější čas pro přípravu na budoucí právní a finanční problémy.

Bohužel, mnozí středoškloáci nevědí, jaké nástrahy na ně číhají při sjednávání úvěru, nevědí, kdy je která nabídka pro ně skutečně výhodná a kdy není. Na konci své středoškolské dráhy se stávají svéprávnými, tudíž se nebezpečí zvyšuje. Již za několik měsíců si budou zakládat bankovní účet, podepisovat smlouvu o nájmu, pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce. Budou odpovědni sami za sebe a školství je tudíž musí na tuto situaci připravit.

Některá gymnázia se o nápravu v posledních letech snaží, ovšem snaha o praktickém vzdělávání by měla být přítomna na odborných učilištích a jiných středních školách. Když budou mít mladí lidé potřebné znalosti, pšenka všemožným podvodníkům a ilegálním podnikatelům zajisté nepokvete. A o to jde snad také, nebo ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …