Horvát (ODS): Volební právo pro Evropany s vykřičníkem

23.07.2014 21:54

Ombudsmanka Anna Šabatová vyjádřila svůj postoj deklarující povinnost umožnit v praxi občanům členských států EU volit v komunálních volbách.

Horvát (ODS): Volební právo pro Evropany s vykřičníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Přestože současná legislativa de iure umožňuje občanům ostatních členských zemí s trvalým bydlištěm v České republice volit v komunálních volbách, je dle ombudsmanky Anny Šabatové nutné toto právo specifikovat. Zatímco ve volbách do Evropského parlamentu byla doba trvalého či přechodného pobytu na našem území 45 dní, pro volby do obecních zastupitelstev není tato lhůta specifikována.

Pokud cizinec v české obci dlouhodobě žije, pak by dle mého názoru měl mít právo volit své zastupitele. Ovšem je zde jeden velký vykřičník do budoucna. Občany EU se v zemích jako Francie, Belgie či Velké Británie stávají v určité míře stoupenci jiných náboženství a kultur, v několika případech velmi radikální a pro evropskou společnost nebezpeční (např. islamisté). Existuje možnost, že se v rámci příliš popuštěné uzdy evropské cizinecky-zahraniční politiky a legislativy dostanou až k nám a výrazně ovlivní stabilitu nastaveného systému, kdy v obcích budou hojně hájeny zájmy cizinců-extremistů a na celostátní úrovni "domorodých" občanů. V této situaci může dojít k dlouhodobému konfliktu, neboť právě obce čerpají finance a tvoří legislativu závislou na centrálním aparátu.

Dnes jsou to občané EU, zítra to můžou být náboženští fanatici, pozítří úplně všichni na našem území, aby v tom pro jistotu nebyl zmatek. Tímto komentářem nechci rozhodně útočit proti Anně Šabatové, kterou považuji za slušnou a lidsky kvalitní ženu. Jen bych rád varoval před absolutním demokratickým liberalismem, který se dnes navzdory zbytečným regulacím z Bruselu aplikuje ve velkém množství tam, kde škodí. A na rovinu si přiznejme, že podobná situace ve skutečnosti nastat může ...

P.S. Žádné náboženství ani kultura nejsou špatné, špatní jsou jen lidé, kteří mylně v jejich jménu jednají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…