Hovorka (KDU-ČSL): Zveřejnění smluv s nemocnicemi samo o sobě nestačí

07.04.2014 17:57

Poslanecká sněmovna se bude zabývat informacemi o úhradách ve zdravotnictví.

Hovorka (KDU-ČSL): Zveřejnění smluv s nemocnicemi samo o sobě nestačí
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Zdravotní pojišťovny a některé nemocnice trpí nedostatkem finančních prostředků, vláda proto zvažuje poslat do resortu zdravotnictví dodatečné finance. Současně je však třeba určit příčiny zadlužení a sledovat správnost využití stávajících rozpočtů. Za tímto účelem již začala VZP zveřejňovat smlouvy s některými nemocnicemi. Tématu "inventury zdravotnictví" se bude intenzivně věnovat Podvýbor pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku během svého zasedání dne 9. dubna 2014, které bude spojené se seminářem pro odbornou veřejnost.

„Zveřejnění smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi je dobrým krokem, ale samo o sobě nestačí," říká poslanec Ludvík Hovorka, předseda Podvýboru PSP ČR pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku. „Abychom získali přesný a pravdivý obraz o efektivitě jednotlivých nemocnic a o tom, jak pojišťovny nakládají s penězi občanů, potřebujeme též informace o vykázané péči, o určování cen a nákupech léků a zdravotnických prostředků a o rozhodování o síti nemocnic a specializovaných pracovišť," dodává poslanec Hovorka.

 Seminář "Potřebuje české zdravotnictví miliardy, nebo řádnou inventuru?"  se bude pod záštitou předsedy Podvýboru Ing. Ludvíka Hovorky konat dne 9. 4. 2014 od 9.00 do 11.00 hodin v místnosti č. 48 – "Konírna“, Malostranské nám. 7/19, Praha 1 – Malá Strana. Na semináři vystoupí MUDr. Milan Prášil, MBA, specialista Medicínského datového centra 1. LF UK k využít úhradových dat ke sledování efektivity a výkonnosti nemocnic. Právník JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. se bude věnovat zákonu o svobodném přístupu k informacím. Závěr semináře bude věnován případovým studiím, které ukáží příklady plýtvání ve zdravotnictví. Seminář se bude zabývat "výhodnými" a "nevýhodnými" výkony a procesem jejich nacenění. Zaměří se na "číselníkové" ceny léků a materiálu lišící se od skutečných tržních cen a dávající tak prostor tzv. zpětným bonusům mezi dodavateli a nemocnicemi na úkor pojišťoven. Věnovat se bude také transparentnosti výběrových řízení rozhodování pojišťoven.

 V případě zájmu potvrďte svou účast na kontaktu, který je uveden v přiložené pozvánce.
 Po skončení semináře bude následovat tisková konference od 11:30 hod. Podrobnosti Vám budou včas zaslány.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice