KDU-ČSL: Občanské svobody vycházejí z ústavy, nikoli z práva šaríja

13.01.2015 20:37

Stanovisko poslaneckého klubu KDU-ČSL k teroristickým útokům v Paříži

KDU-ČSL: Občanské svobody vycházejí z ústavy, nikoli z práva šaríja
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Poslanecký klub KDU-ČSL rozhodně odsuzuje brutální teroristické vraždy spáchané teroristy v Paříži, jejichž obětí se stali novináři Charlie Hebdo, Židé a policisté. Považujeme je za útok na základní hodnoty evropské civilizace, jimiž jsou svoboda, náboženská tolerance a úcta k životu.

Pařížské atentáty jsou dalším projevem extrémního islamismu, který šíří nesnášenlivost a násilí. Oběťmi těchto radikálů se stávají lidé všech ras a náboženství, včetně samotných muslimů. Tyto útoky na evropské půdě ukazují, že si před tímto náboženským fanatismem nemůže připadat v bezpečí, včetně nás. Spáchali je francouzští muslimové, inspirovány ovšem byly ze zahraničí.

Nemůže nám být lhostejné násilí páchané Islámským státem, Al-Kaidou, či jinými teroristickými organizacemi kdekoli ve světě. Hrůzy, které se dějí v Iráku, Sýrii, Jemenu, Libyi, Pákistánu, Nigérii, či jinde, mohou být v dnešním globalizovaném a propojeném velice rychle přeneseny i k nám.

Budeme prosazovat, aby ČR i nadále aktivně působila proti těmto teroristickým organizacím a zapojovala se do zahraničních misí i humanitární pomoci. Rovněž podporujeme snahu poslanců Evropského parlamentu prosazovat ve světě náboženskou toleranci, která zahrnuje nejen právo svobodně vyznávat svou víru, ale i právo nevyznávat žádnou víru.

V domácí politice budeme důsledně prosazovat takový model imigrační politiky, který vyloučí, aby se u nás etablovaly komunity, jejichž učení odporuje české ústavě a zákonům, které popírají svobodu a náboženskou toleranci. Vítán je u nás každý, bez ohledu na národnost, barvu pleti, či náboženství. Ale bude respektovat náš ústavní a právní řád.

Jsme přesvědčeni, že důslednou obranou svobody a lidských práv chráníme i samotné imigranty, kteří k nám právě za těmito hodnotami přicházejí. Je na muslimech, pokud chtějí žít v Evropě, aby ukázali respekt k hodnotám, jakými jsou svoboda, demokracie a také sekularismus. Každý má právo vyznávat svou víru, ale nikdo nemá právo vnucovat ji násilím ostatním. Občanské svobody vycházejí z ústavy, nikoli z práva šaríja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…