KDU-ČSL: Zhodnocení prvního roku od komunálních voleb v Holešově

18.10.2015 17:30

Před rokem jsme jenom díky Vám - voličům - dosáhli výborného výsledku 18,98 %, což znamenalo čtyři mandáty v zastupitelstvu města.

KDU-ČSL: Zhodnocení prvního roku od komunálních voleb v Holešově
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Přesto, že jsme nakonec skončili v opozici, naši zástupci Ing. Pavel Karhan, MVDr. Zbyněk Miklík, Ing. František Rafaja a Oldřich Rektořík slíbili, že budou hájit program, se kterým jsme do voleb šli.

Nyní uplynul první rok od podzimních voleb 2014. Je proto na místě podívat se, jak zastupitelé za KDU-ČSL plní svůj volební program: Holešov bez hazardu, bez dluhů a arogance!

Základem je pro nás transparentnost radnice a jednání zastupitelstva. Navrhli jsme zveřejňování zápisů a pořizování záznamů z jednání Zastupitelstva města.

Volební program:

1. Holešov bez hazardu

Maximálně omezíme patologické hráčství ve městě.

Nehlasovali jsme pro rozpočet města. Nesouhlasíme se stálým zařazováním částky 13 mil. z hazardu. Jsme v kontaktu s našimi politiky ve vládě a parlamentu a vzájemně se informujeme o vývoji při tvorbě nového zákona o hazardu, který má na starosti náměstek financí za KDU-ČSL JUDr. Závodský. Naše menšinové postavení a neochota vládnoucích politických stran ve městě nám zatím neumožňuje přijetí vyhlášky a hazard ve městě zakázat.

2. Stanovíme plán rozvoje města s jasným určením priorit

Přednost budou mít investice, které přinesou trvalé provozní úspory. Plán bude dlouhodobý a závazný.

Podali jsme návrh na zřízení strategického výboru, jako poradního výboru zastupitelstva, který má řešit komplexně všechny oblasti města a to v dlouhodobém výhledu. Byl zřízen.

3. Zajistíme vyrovnaný rozpočet města

Budeme dbát na přehledný tok peněz bez skrytých úvěrů.

Díky našemu důrazu na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky jsme kritizovali některé předražené položky (např. "oplocení" zámecké zahrady či penalizační platby za špatnou práci úředníků města). Naše menšinové postavení nám neumožňuje zablokovat schválení nesmyslných projektů, nikdo nám však nemůže zakázat jejich veřejnou kritiku. Navíc naše zastoupení ve výborech a komisích města nám umožňuje provádět kontroly a s jejich výsledky pak pracovat.

4. Zrušíme cenzuru měsíčníku Holešovsko

Obnovíme jeho nezávislost a aktuálnost. Budeme zveřejňovat i kritické články a odlišné názory, zvýšíme jeho obsahovou kvalitu.

Naši zastupitelé navrhli vypracovat a předložit materiál týkající se zřízení a jmenování redakční rady Holešovska, v souladu se zněním tiskového zákona. Požadovali jsme vypsání výběrového řízení na funkci redaktora a tiskového mluvčího města, s požadavkem na jeho odbornost. Navrhli jsme změnu podoby Holešovska na čtrnáctideník dle skutečných potřeb (i za cenu menšího rozsahu výtisků a distribuci v menším nákladu). Tento náš návrh zatím nebyl přijat, přestože jsme navrhli varianty i levnější cenovou kalkulaci.

5. Životní prostředí

Usilujeme o zdravé životní prostředí, ochranu pitných vod, zabráníme dalšímu znehodnocování kvalitní zemědělské půdy. Zdokonalíme systém třídění odpadu a zavedeme slevy pro občany, kteří jej třídí. Budeme usilovat o naplňování územního plánu krajinné zeleně.

Náš zastupitel MVDr. Z. Miklík v červnu 2015 poukázal na špatnou údržbu veřejné zeleně. Sledujeme vývoj schvalování nového územního plánu. Sledujeme vývoj a podávané investiční záměry v lokalitách Holešovska, např. plochu za Albertem nebo průmyslovou zónu.

6. Podpora kultury, místních tradic, spolkové činnosti a sportu

Budeme maximálně podporovat kulturní tvorbu místních občanů a místních umělců, omezíme finančně náročné akce bez hlubšího vztahu k lokální kultuře, historii a tradici, budeme klást důraz na kvalitu akcí, koordinovat termíny a jejich množství. Podpoříme všechny formy národopisných tradic: kroje, dožínky, poutě, Hubertský den, kácení máje a další. Usilujeme o vydání reprezentativní knihy o historii města Holešova.
Nastavíme režim údržby a provozu na všech sportovištích a dětských hřištích tak, aby byl zajištěn jejich trvale dobrý technický stav a mohli je užívat všichni občané, kteří  budou chtít sportovat bez ohledu na organizovanost. Vytipujeme vhodnou lokalitu pro zřízení venkovního relaxačního fitness parku.

Podporujeme vydání reprezentativní knihy o historii města Holešova, na jejíž přípravu již byla vyčleněna první částka v rozpočtu města. Naši zastupitelé navrhli zařadit hrob čestného občana města Holešova prof. Jana Šráčka do seznamu čestných hrobů. Později byla schválena i celková revize čestných hrobů. Vlastní iniciativou podporujeme spolky při pořádání akcí oživujících tradice, kroje a obecně folklór, např. masopust, stavění a kácení máje, dožínky a poutě.

7. Bezpečný Holešov

Vyřešíme nebezpečné přechody a křižovatky, pohyb cyklistů po komunikacích a parkování. Vytvoříme podmínky pro výstavbu parkovacích domů. Chceme efektivní zajištění veřejného pořádku pro naše občany (zvýšení účinnosti kamerového systému, spolupráce se státní policií a bezpečnostními agenturami).

Předložili jsme memorandum ve věci řešení bezpečnosti všech přechodů na ulici Palackého v Holešově. Upozorňovali jsme, že na uvedených přechodech vznikají téměř denně kolizní situace chodců s vozidly a již před rokem bylo město Dopravním inspektorátem v Kroměříži vyzváno k jejich úpravě. Po dalším vážném střetu v červenci, kdy jsme na stav opět veřejně poukázali, dal pan starosta veřejný příslib v Holešovsku, že se tímto bude zabývat.

Místo výstavby kruhové křižovatky u gymnázia, která je připravena k realizaci a je v tuto chvíli nejvíce problematická, vedení města prosadilo budování kruhové křižovatky na ulici 6. května, kde m.j. definitivně znemožní zemědělcům vjezd na jejich pole. Kruhová křižovatka u gymnázia by navíc odklonila část dopravy na Zlín a tím odlehčila centru města.

8. Podpoříme místní firmy, živnostníky a zemědělce

9. Školství

10. Péče o seniory

Kultura společnosti se pozná i podle vztahu ke své nejstarší generaci. Proto jim pomůžeme řešit jejich starosti a každodenní potřeby. Zajistíme jim vyšší bezpečnost, dostupnost  péče, snížíme náklady na likvidaci odpadů, budeme podporovat i jejich spolkovou a shromažďovací činnost.
Podporujeme Charitu vykonávající pečovatelskou a ošetřovatelskou službu přímo v rodinách, zajistíme kvalitní prostředí v objektech města - dokončíme rekonstrukci budovy Centra pro seniory a zahájíme opravu Domu s pečovatelskou službou.

Navrhovali jsme do rozpočtu města na rok 2015 zařadit: přípravu rekonstrukce DPS Novosady. Toto zatím zůstává vedením města neřešeno, i když je budova již dlouho v havarijním stavu.

11. Vybudujeme veřejné WC v centru města

Nesouhlasili jsme s prodejem nemovitostí (č.p. 97 - bývalá Charita; č.p. 11 - průchod ke sv. Anně, dům č.p. 20). Město stále rozprodává svůj majetek. V tomto případě se navíc se jedná o poslední domy v centru města, kde má město několik posledních možností, jak zde realizovat své záměry, např. právě veřejné WC.

12. Podpora místních částí

Ve všech místních částech podpoříme požadavky občanů, zvýšíme jejich samostatnost v rozhodování a finanční částku pro jejich rozvoj. Zlepšíme dopravní obslužnost. Dohlédneme na dokončení a odstranění závad po velkých investičních akcích.

Navrhovali jsme do rozpočtu města na rok 2015 zařadit:

  • modernizaci výletiště Tučapy. Zatím nebylo řešeno komplexní investicí města.
  • řešení havarijního stavu školky - kulturního domu v Tučapech. Zatím nebylo řešeno. Na jaře jsme navrhli změnu rozpočtu, která nebyla schválena, byla ale slíbena příprava projektu.
  • přípravu výstavby kulturního domu v Količíně. Zatím nebylo řešeno.

Podařilo se prosadit osvětlení cyklostezky do kolonky, a tím zabezpečit přístup do okrajové části Všetul a do Količína.

V oblasti zaměstnanosti a vzniku nových pracovních míst a obsazenosti průmyslové zóny zaujímáme jasné stanovisko! Jsme pro vznik nových míst, jsme pro rozvoj podniků a využití zóny, ale nesmí být ohrožena pitná voda a životní prostředí. V této problematice chceme hrát aktivní roli, proto jsme se účastnili jednání se zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu, Zlínského kraje a spolku „Za zdravé a krásné Holešovsko. Jsme v kontaktu s krajskými zastupiteli.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.