Kalousek: EET? Díky této balkánské novince nevybralo Chorvatsko ani kunu navíc, ale skončilo 37 tisíc živností

11.12.2015 11:50

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 12. 2015 k elektronické evidenci tržeb:

Kalousek: EET? Díky této balkánské novince nevybralo Chorvatsko ani kunu navíc, ale skončilo 37 tisíc živností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Pohlédneme-li do dat Eurostatu, nikoliv do chorvatské propagandy pana ministra Lalovace nebo jeho kolegy Babiše, ale pohlédneme-li do evropské statistiky Eurostatu, tak zjistíme, že díky této balkánské novince Chorvatsko nevybralo jednu jedinou kunu navíc.

Zato zjistíme, že skončilo 37 tisíc živností, a pokud oproti tomu 12 tisíc s.r.o. vzniklo, pak se jednalo o 25 tisíc zničených živností, aniž by to přispělo jednou jedinou kunou, nebo chcete-li eurem, nebo chcete-li korunou, do chorvatského státního rozpočtu.

Koneckonců, přiznal to i panem ministrem Babišem přizvaný pan ministr Lalovac, který /je to na záznamu/ řekl "tento nástroj není na lepší výběr daní, tento nástroj je proto, že teď konečně o těch podnikatelích víme úplně všechno". To je, prosím, citát chorvatského ministra, to netvrdím já.

Vyšlo nade vši pochybnost najevo, že náklady - ať už investiční nebo roční provozní, které Ministerstvo financí udává - pro zřízení této balkánské supernovinky, jsou významně podhodnocené a že skutečnost by daňového poplatníka stála neskonale víc, jednak provozně, jednak investičně, a potom ten materiál, který máte k dispozici, vůbec nepočítá s nezbytností vybudování záložního střediska, kde už má dnes Ministerstvo financí stavební povolení a kde projektové náklady se pohybují mezi 5 - 6 mld. Kč. Tato informace zcela chybí v podkladu, který máme, ale nechybí v interní studii Ministerstva financí, zpracované firmou BDO, kterou Ministerstvo financí zatajuje před veřejností, protože tam je oněch informací mnohem víc a mnohem přesnějších než Ministerstvo financí poskytlo Poslanecké sněmovně. I to bylo v oněch diskusích jednoznačně prokázáno.

Je také nad slunce jasné, že tento mnohamiliardový tunel na daňové poplatníky nemíní pan ministr Babiš podrobit transparentní veřejné zakázce a že je připraven zadat to z volné ruky pro své lidi, svým kamarádům, aby kromě oněch zisků, které z těchto přímých zakázek bude mít, měl také nekonečný a navždy přístupný přehled nad oněmi daty, která online budou muset statisíce podnikatelů do tohoto centrálního střediska pouštět. I to jednoznačně vyšlo. Dnes ty argumenty jsou na straně jedné i na straně druhé absolutně zřejmé.

Chtěl bych vám říci - zvlášť těm, se kterými jsem si dnes písemnou formou začal tykat - ahoj Bobe, nazdar Ivane, milý Martine, rád tě vidím, drahý Karle - že další lži, které říkáte o tomto balkánském supertunelu na daňového poplatníka, už slyšet snad ani nemusíme. To, co jsme slyšeli, stačí k tomu, abychom vám nedovolili uvést to do společenské reality. Já myslím, že když to zůstane na Balkáně, tak to bude stačit. V České republice to nepotřebujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…