Kaňkovský (KDU-ČSL): Slibuji, že panu senátoru Kuberovi zakoupím karton luxusních cigaret

08.03.2016 19:28

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 3. 2016

Kaňkovský (KDU-ČSL): Slibuji, že panu senátoru Kuberovi zakoupím karton luxusních cigaret
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dobrý večer. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové, protikuřácký zákon je evergreenem této Sněmovny. To už tady dneska mnohokrát zaznělo. Už tady také zaznělo, že zákon v této podobě je vnímán hlavně jako protikuřácký, a to zejména ze strany médií. S tím asi nic nenaděláme. Ale tak jak už tady kolegyně Pastuchová, prostřednictvím pana předsedajícího, ale i někteří další, bych se rád zmínil i o některých dalších aspektech tohoto zákona.

Na začátek ještě taková malá glosa. Tento zákon je takovým nesmiřitelným bojem mezi těmi, kteří by rádi o něco více přispěli k právu nekuřáků, proti těm, kteří naopak velmi tvrdošíjně a zarputile chrání práva kuřáků. S tím nic nenaděláme. Tak to v životě chodí. Ale pevně doufám, že přes ten zarputilý boj se nakonec v té změti pozměňovacích návrhů dobereme k výslednému konci a tento zákon - a z mého pohledu potřebný zákon - nakonec schválíme.

Přesto si troufám tvrdit, že v těchto zdech se s tímto zákonem stejně nesetkáváme naposledy. Když tak a to bez prostřednictví možná přes éter poslouchám názory pro mě ale jinak velmi váženého senátora pana Kubery, tak jsem přesvědčený o tom, že v těchto zdech se s tímto zákonem ještě setkáme. Nechci být špatným prorokem.

Ale kdyby se to náhodou nestalo, tak tady veřejně slibuji, že panu senátorovi zakoupím, a to teď bude z úst lékaře znít velmi nehezky, karton velmi luxusních cigaret.

A nyní již vážně. Pro KDU-ČSL zůstává prioritou ochrana nekuřáků. My nepodnikáme boj proti kuřákům, ale naší snahou je ochrana nekuřáků. A jako nepodkročitelné minimum vidíme větší ochranu nekuřáků v tom smyslu, aby alespoň ve stravovacích provozech a restauracích, kde je podávána strava, se nekouřilo. To vidím jako to nepodkročitelné minimum, samozřejmě ctíme ten vládní návrh v celém svém rozsahu, budeme samozřejmě diskutovat všechny pozměňovací návrhy, které se zvlášť během dnešního dne rozrostly jako houby po dešti, budeme to posuzovat velmi zodpovědně, ale rovnou říkám, že je určitá minimální hranice, pod kterou jako klub KDU-ČSL nepůjdeme.

Nyní bych se rád zmínil o několika pozměňovacích návrzích, které jsem připravil nejprve do výboru pro zdravotnictví a některé budu načítat dnes ve druhém čtení.

Ve výboru pro zdravotnictví byl schválen pozměňovací návrh, který se týká adiktologických služeb, a konkrétně se týká podmínek provozování nebo pořádání některých preventivních akcí, jako je Den HIV apod. Tento pozměňovací návrh byl přijat a já doufám, že najde podporu i zde v Poslanecké sněmovně.

Druhým návrhem, ke kterému se dnes přihlásím v podrobné rozpravě, je legislativní ukotvení adiktologických služeb, které považuji za velmi důležitou součást protidrogové prevence a léčby návykových onemocnění. Tady si také dovolím potom ve třetím čtení vás požádat o podporu.

Třetí pozměňovací návrh byl velmi široce diskutován ve výboru pro zdravotnictví, ale i v odborné veřejnosti. Proběhlo k této problematice několik kulatých stolů, které pořádala kolegyně Jana Pastuchová, a já jí za to děkuji, a které velmi přispěly k identifikaci největších rizik v oblasti substituce návykových látek a všech dalších okruhů, které s tím souvisejí.

Na základě identifikace těchto rizik proběhlo potom velmi intenzivní jednání s několika sekcemi Ministerstva zdravotnictví pod vedením pana náměstka Policara a Filipa. Já chci ocenit to, že jsme po několika týdnech velmi intenzivních jednání dospěli k řešení aspoň nejpalčivější záležitosti a tím je léčba metadonem. Metadon v ambulantním podávání pro pacienty, kteří jsou už v nějaké stabilizované formě a kde to podávání metadonu v současné době je na hranici zákona. Je potřeba to legislativně ukotvit, a proto věřím, že tento pozměňovací návrh, který, dle mého názoru, by měl mít podporu Ministerstva zdravotnictví, neboť se na něm významně podílelo, tak řeší alespoň tuto nejpalčivější záležitost týkající se substituce.

Kromě této oblasti ale zůstává celá řada dalších problémů, které se substitucí souvisejí, všichni, kteří se tomu nějakým způsobem věnujeme, o nich víme, a proto už 10. března kolegyně Pastuchová pořádá další kulatý stůl, kde budeme o těch dalších rizicích a možných řešeních těchto rizik jednat.

Tady bych znovu zmínil ještě aktivitu pana náměstka Policara a Ministerstva zdravotnictví týkající se podávání subutexu, subuxonu, kde v tuto chvíli je podle právníků zanalyzováno, že to nelze řešit legislativní cestou, ale rýsuje se řešení nelegislativní cestou, probíhají jednání se zainteresovanými segmenty včetně Státního ústavu pro kontrolu léčiv. A já pevně věřím, že v krátké době se v této oblasti řešení najde.

Ke zmíněným pozměňovacím návrhům se přihlásím v podrobné rozpravě a na závěr mi dovolte, vážené dámy a vážení pánové, vyslovit přání, abychom přes všechna úskalí a přes velmi obtížné rozhodování se ve změti pozměňovacích návrhů dospěli k těm společnostem, které považuji za vyspělé a které ochranu nekuřáků považují za velmi důležitou hodnotu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…