Klasnová: Toman nemá právo jmenovat Gaubeho do čela Lesů ČR

13.01.2014 13:04

Kateřina Klasnová, exposlankyně VV, jež se dlouhodobě zajímá o dění v Lesích ČR, je znepokojena včerejším vyjádřením ministra zemědělství Miroslava Tomana ohledně postu generálního ředitele Lesů ČR.

Klasnová: Toman nemá právo jmenovat Gaubeho do čela Lesů ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

"Už to, že vůbec uvažuje o případném jmenování Michala Gaubeho, jde proti všem jeho slibům, že napraví situaci v Lesích ČR," uvedla Klasnová.

"V srpnu mi pan Toman slíbil, že bude okamžitě řešit jak personální situaci v Lesích ČR - tedy změnu managementu a dozorčí rady - tak předražené zakázky, které jsou v řadě případů předmětem vyšetřování Policie ČR. Ministrovi Tomanovi jsem předala například údaje o platbách za externí právní služby, které jen za tři roky minulého volebního období činily půl miliardy korun. Stamiliony kasírovaly advokátní kanceláře Toman a Devátý a Jansta a Kostka," řekla Klasnová. "Za tyto a další tunely, například v oblasti IT,  je plně odpovědný i současný pověřený generální ředitel Michal Gaube, který působil do doby rezignace Svatopluka Sýkory jako ekonomický ředitel. Tento člověk tedy nemůže být garantem potřebných změn v hospodaření státního podniku," doplnila Klasnová.

Proto naprosto odmítá včerejší vyjádření Miroslava Tomana, že uvažuje o jmenování Michala Gaubeho generálním ředitelem, a to na základě doporučení výběrové komise. "Jsem přesvědčena, že když ministr Toman nekonal okamžitě po vzniku Rusnokovy vlády, nyní už by měl veškeré personální změny nechat na novém ministru zemědělství, vzešlém z řádných voleb. A doufám, že Marian Jurečka, vzhledem k tomu, jak ostře v minulosti kritizoval Lesy ČR včetně vedení exředitele Svatopluka Sýkory a vedením pověřeného Gaubeho, zadá nové výběrové řízení a na jeho základě dosadí ideálně nezávislého odborníka s lesnickým vzděláním," dodala Klasnová. Věci veřejné budou podle Klasnové interpelovat situaci okolo Lesů ČR ve sněmovně, a to prostřednictvím poslankyně Olgy Havlové.

Lesy ČR jsou bez generálního ředitele již od listopadu 2012, kdy z funkce odstoupil Svatopluk Sýkora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …