Konečná (KSČM): 17. listopad je opět svátkem studentstva

04.03.2016 17:52

Ve středu 2. března přijala Poslanecká sněmovna pozměňovací návrh Heleny Válkové, kterým se státní svátek 17. listopad označuje Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii.

Konečná (KSČM): 17. listopad je opět svátkem studentstva
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Stalo se tak po mnohaletých snahách poslaneckého klubu KSČM, který o navrácení tohoto označení do našeho kalendáře usiloval – jednak samostatnými návrhy na doplnění zákona č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ale i pozměňovacími návrhy, které byly předkládány, pokud se novelizace uvedeného zákona projednávala. 17. listopad jako státní svátek Mezinárodního dne studentstva byl v roce 1990 přejmenován na Den boje studentů za svobodu a demokracii a o devět let později, den před jeho 60. výročím, byl nově uveden mezi státní svátky jako Den boje za svobodu a demokracii.

Také v důsledku toho se z povědomí veřejnosti, zejména mladé, znalosti o 17. listopadu 1939 vytrácejí, a tím, bohužel, i jeho význam. Těžce to nesli především dosud žijící účastníci událostí 17. listopadu 1939, jimž předcházela pražská manifestace ke vzniku Československé republiky 28. října, která byla krvavě potlačena. Zraněni byli dělník Václav Sedláček a student medicíny Jan Opletal, který na následky zranění zemřel a jeho pohřeb 15. listopadu se stal spontánní masovou demonstrací proti německé okupaci. V důsledku toho proběhlo v noci z 16. na 17. listopadu zatýkání vysokoškolských studentů v Praze a v Brně, kteří byli převezeni do koncentračního tábora Sachsenhausen.

Devět studentských funkcionářů bylo popraveno a byly uzavřeny české vysoké školy. Tyto události měly ve světě značný ohlas a 17. listopadu 1941 v Londýně na manifestačním shromáždění delegátů studentů 26 národů světa byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. Je to jediný mezinárodní svátek mající původ v bývalém Československu, jehož pokračovatelem je Česká republika. Je dobře, že už nebude chybět v našem kalendáři jako odkaz mladých lidí, kteří byli ochotni upřednostňovat ideály nad své bezprostřední profesní a kariérní zájmy.

Jsem ráda, že konečně došlo ke splnění letitého přání studentů 17. listopadu 1939, tedy k připomínání historické pravdy a obnově státního svátku, který připomíná odkaz těch studentů, kteří v době, kdy Německo na všech frontách války vítězilo, se dokázali postavit na odpor.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…