Konečná (KSČM): Horníci mají právo dožít se důchodu

24.07.2015 16:48

I kdybych nepocházela z hornického kraje, pobouřilo by mě to. Ale nedovedu si ani představit, jak obstrukce dřívějšího odchodu do důchodu ministra financí Andreje Babiše musí štvát samotné horníky. Mnozí z nich politika, který i přesto, že se veřejnost dozvídá například o (ne)platební daňové morálce jeho výdělečných firem, pokukuje i po premiérském křesle, nepochybně volili.

Konečná (KSČM): Horníci mají právo dožít se důchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Panu Babišovi se deziluzi (nejen) horníků dařilo oddalovat tím, že občas jako své »prodává« úsilí sociálněji laděných kolegů z vlády. Chvíle jako tato, kdy se postavil proti oprávněnému požadavku odborů a návrhu ministerstva práce, aby ti, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, odcházeli do penze o pět let dříve než ostatní, jej však zas o něco více demaskuje.

Že práce v dolech huntuje horníkům zdraví, ví každý i bez odborných studií. I ty to však potvrzují. A odbory argumentují nejen tím, že podle studií se kvůli horšímu zdravotnímu stavu mnozí havíři důchodu ani nedožijí, ale že by opatření řešilo i problém s rušením dolů OKD a propouštěním.

Jenže díky demaskovanému asociálnímu cítění pana ministra Babiše se návrh na pár měsíců opět smetl z koaličního stolu. Nelíbí se mu zásah do rozpočtu, raději situaci využívá k útokům na konkurenčního oligarchu Zdeňka Bakalu.

Pravda je, že Bakala na hornících vydělal jmění, i díky nim několik příštích generací rodiny Bakalových nemusí sáhnout na práci. Na důstojnějším osudu zaměstnanců by se tedy pochopitelně podílet měl. Ministr Babiš by to však neměl zneužívat jako argument, proč spravedlivé nároky havířů odsouvat a odsouvat.

Ministr se spolu s dalšími pravicovými kolegy ve vládě obává, že by ústupek čtyřem tisícům horníkům mohl inspirovat jiné pracující k dožadování se lepších podmínek. Jeho obava je na místě. Zatímco i v době krize konta miliardářů pěkně kynula, pracující si museli zvykat na nižší životní úroveň, v horším případě na fronty na úřadu práce. Už dávno nastal čas, kdy by i oni měli zvednout hlavu a dožadovat se toho, na co mají za svou práci nárok.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.