Konečná (KSČM): Polští biskupové nesmí omezit práva žen

15.04.2016 19:40

Svět před třemi lety pobouřil krutý případ jedenáctileté holčičky, která otěhotněla poté, co ji sexuálně zneužíval partner její matky.

Konečná (KSČM): Polští biskupové nesmí omezit práva žen
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Jenže chilské zákony neumožňovaly umělý potrat v žádném případě. To vyvolalo velkou diskusi a zdálo se, že díky tragédii dítěte se jihoameričtí zákonodárci nad smyslem zákona zamyslí. Další osud dívenky už neznám, osud bezohledného zákona, který v Chile zavedl pravicový diktátor Pinochet, ano. Interrupce jsou stále bez výjimky zakázány. 

Pobouřil i vás tenhle příběh? Mě ano. Ne však polské biskupy, kteří počátkem dubna v desetitisících kostelích seznámili své ovečky s návrhy na absolutní zákaz potratů. A to i  v případě, že k otěhotnění dojde po znásilnění, a to i když je život ženy v ohrožení nebo plod geneticky poškozen. Tyto výjimky dosavadní, už tak přísný, zákon umožňuje. Podle novely, která leží na lavicích poslanců Sejmu, by i v takových případech za porušení zákona hrozilo až pět let vězení! Podle médií bylo v téměř čtyřicetimilionovém Polsku minulý rok provedeno 744 potratů oficiálně, ovšem minimálně 200 tisíc nelegálně. 

A to i různými extrémně nebezpečnými způsoby. Ne náhodou jsou symbolem současných protestů v Polsku (a solidárních po celém světě) šatnová ramínka... Shodou okolností se ve středu Evropský parlament zabýval rezolucí, která se pozastavuje nad ohrožením demokracie, lidských práv a právního státu, k němuž u našich severních sousedů dochází po nástupu konzervativní pravice. Levicová frakce GUE/NGL, jejímiž členy jsou europoslanci za KSČM, navrhla hned několik pozměňovacích návrhů, které kritizují návrhy na úplný zákaz umělého přerušení těhotenství. Bohužel nezískaly podporu.

Z českých europoslanců jsem pro něj hlasovala jen já s Jaromírem Kohlíčkem za komunistické zákonodárce (Jiří Maštálka na plénu nemohl být) a podpořili jej pouze dva další europoslanci za ČSSD. Jen na upřesnění: já ani moji kolegové si v žádném případě nepřejeme, aby k interrupcím docházelo jak na běžícím pásu. Naopak.

Bylo by ideální, kdyby už nikdy neproběhla na celém světě ani jediná. Stojíme však za tím, aby rozhodnutí, zda tento traumatizující zákrok podstoupí, bylo výhradně právo ženy, a ta, aby měla maximum informací, co umělý potrat obnáší a jaká rizika podstupuje. Samozřejmě nesmí být zároveň omezováno právo na bezpečný sex, o což se církev snaží dlouhodobě. Zákon, s jakým za podpory polské vlády přišli polští biskupové a s nímž zřejmě nemají problém ani čeští pravicoví europoslanci, by byl tragickým krokem zpět.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…