Konečná (KSČM): Tisíce horníků nesmí být rukojmími pro zisky majitelů OKD

18.09.2013 12:30

To, co dosud bylo pro severomoravské horníky a jejich rodiny jen noční můrou, mění se v krutou realitu.

Konečná (KSČM): Tisíce horníků nesmí být rukojmími pro zisky majitelů OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Společnost NWR ohlásila záměr uzavřít důl Paskov. Jeho úterní verdikt byl symbolickou fackou několika tisícovkám lidí, kteří v ten den demonstrovali za zachování pracovních míst a proti dvacetiprocentnímu snížení mezd. Teď jim hrozí, že příští rok skončí všichni na dlažbě.

Záměrně říkám hrozí, horníci se totiž stali rukojmími majitelů společnosti, kteří vládě současné i budoucí vzkázali: Pokud těžbu podpoříte, skončí těžba až za pět let, pokud ne, do konce příštího roku podepíšeme 2 500 výpovědí. Jinými slovy: Když napumpujete mnohamilionové dotace do našich zisků, naše zaměstnance stejně vyhodíme, jen o něco déle.

Přitom právě majitelé by si měli sáhnout do svědomí, a zodpovědět, proč na tuto situaci předem nemysleli, a alespoň část mnohamiliardového zisku nevěnovali na rezervní fond. Hlavně by ale měli sáhnout do těch kont, která díky tvrdé práci zdejších zaměstnanců určitě nezejí prázdnotou.

Černý Petr je totiž jednoznačně v rukách jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakaly a ostatních spoluvlastníků. Avšak ti místo, aby zodpovědně hledali řešení na záchranu podniku a především tisíců míst v regionu, kde je už nyní desetiprocentní nezaměstnanost, rozehráli bezohlednou vyděračskou hru. Vláda nynější, ale i ta, která vzejde z říjnových voleb, na ni však nesmí přistoupit.

Překvapují mě některá »spásná« prohlášení mnohých pravicových, ale hlavně sociálně demokratických politiků, jež doteď osud severomoravských pracujících příliš netrápil. Privatizaci, jejímž důsledkům jsme nyní svědky, přihlíželi nebo dokonce podporovali. Horníci ale krátkou pamětí netrpí.

Ing. Kateřina Konečná, kandidátka KSČM do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Moravskoslezském kraji

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…