Koskuba (ČSSD): Kupující má právo vědět, co kupuje. Opatření kolem kouření jsou teatrální až pokrytecká

14.04.2015 21:04

Interpelace na ministra obchodu a průmyslu ve věci dýmkového tabáku ze dne 14. 4. 2015.

Koskuba (ČSSD): Kupující má právo vědět, co kupuje. Opatření kolem kouření jsou teatrální až pokrytecká
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Vážený pane ministře, omlouvám se za druhou interpelaci v krátké době. Pokusím se proto být co nejstručnější.

Žijeme v době přílišných regulací. Zvláště problematika tabáku v posledních letech vede. Jako lékař pochopitelně nemohu zpochybňovat negativní vliv kouření na zdraví populace. Nicméně většinu přijatých opatření musím považovat za teatrální až pokrytecká. Výrobu a prodej totiž nemáme odvahu zakázat nejen zde doma, ale ani v Bruselu. Důvod je více než zřejmý – dvojí zdanění a tím velmi významný přínos financí pro státní kasy. Z těchto důvodů soudím, že jak na kuřáky, tak i výrobce a prodejce tabákových výrobků nejde pohlížet jako na „škodnou“. Kupodivu i u této jistě drogy v zájmu zákazníka dost záleží na kvalitě surovin a zpracování. Navíc snad zcela obecně platí: kupující má právo vědět, co kupuje.

Bohužel, právě u komodity dýmkových tabáků je tato možnost rozsáhlými „lepkami“ s povinným varováním ministra zdravotnictví mnohdy zcela vyloučena. Domnívám se, že tímto opatřením je tak oproti jiným výrazně znevýhodněn jak výrobce, tak prodejce a hlavně pak koncový zákazník. Nepřipadá mi to spravedlivé a zajímal by mne nejen Váš názor, ale i jak je možné toto nesporné znevýhodnění části podnikatelů i zákazníků oproti jiným uspokojivě napravit. Zvláště navyšuje-li se cíleně ze strany státu neustále cena konečného produktu. Ostatně Vaše ministerstvo má v kompetencích jak podporu podnikání, tak ochranu spotřebitele. Rovné podmínky by tedy jistě měly platit pro všechny stejně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Koskuba - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce